Groene long in Hasselt

Op 12 november was er een wandeling in Stokrooie een deelgemeente van Hasselt. De organisatie was in handen van de wandelclub Terug Op Stap Post. Het vertrek van de wandeling had plaats in de ruime zaal OC Stokrode. Ondanks het slechte weer was de parking aan de zaal reeds volzet. De wandelclub hadden verschillende afstanden uitgetekend door het mooie dorp Stokrooie namelijk 4,- 7,5- 8,5 en 9 km.

Stokrooie 13-11-2018 105Het eerste gedeelte van de 17,5 km ging in de richting van het Albertkanaal. Eerst kom je langs de parochiekerk van Stokrooie. Elk jaar begin februari eren ze de patroonheilige Sint-Amandus in de kerk. Van de kerk naar het kanaal is maar enkele stappen, verder langs het kanaal wandel je onder de brug van Stokrooie en kom je een werf tegen. Binnenkort wordt de oude brug afgebroken en een nieuwe brug gebouwd die hoger zal zijn voor de grotere en hogere vrachtschepen die op die manier meer kunnen vervoeren.

Zo nader je stilaan de Groene-Delle het natuurgebied van Stokrooie deelgemeente van Hasselt. Je wandelt langs een grote vijver in de volksmond genoemd het koet. De vijver is ontstaan om de autostrade  E313 aan te leggen. Dit natuurgebied wordt bedreigd voor industriezones omwille van de ligging naast het kanaal. Na enkele rustige wegjes bereikte je opnieuw de zaal Stokrode. Na het opwarmen ging ik het laatste deel doen van mijn wandeling richting de Abdij van Herkenrode. Eerst wandel je langs de lavendelhoeve. Als de verschillende soorten lavendel in bloei staan dan is het alsof  je in de Provence zit. Van daaruit is het maar een kleine sprong naar de Abdij van Herkenrode. Je wandelt achtereenvolgens de Abdijmolen, kruidentuin, de poort van de Abdij, paardenstal en de Tuyltermolenhoeve voorbij. Er is jaren arbeid geweest om de Abdij van Herkenrode te restaureren. Bij het verlaten van de Abdij bereik je terug de zaal Stokrode. Proficiat aan de uitpijlers het was een geslaagde wandeling. Bedankt aan de wandelclub voor de gastvrijheid.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)