Met de Bos- en Heikabouters op Jeneverbestocht

Voor onze midweekse woensdagwandeling trokken we vandaag naar As, bij wandelclub Bos- Heikabouters zij organiseerden er hun Jeneverbestocht. We starten vanuit de feestzaal ’t SAS. De wandelaars konden kiezen uit wandelafstanden van 5 tot 20 km. Wij kozen voor een trip van 20 km. We vertrokken onder een fris stralend herfstzonnetje. Snel laten we de bebouwing achter ons, en belanden we volop in de groene natuur. Bij de opkomende zon is het volop genieten.

Even verderop is het uitkijken we kruisen de drukke Europalaan. Verder gaat het over verharde en onverharde boswegen. Via een fiets- en wandelbrug kruisen we terug de Europalaan. Vanop de brug hebben we zicht op het oude stationsgebouw van As. Jarenlang speelde station As een centrale rol in de steenkoolontginning in de streek, want van hieruit vertrokken vele mijnwerkers en kolenwagens naar de nabijgelegen mijnen. Station As is tevens een van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. De straat over en we bereiken de rustpost in het Buurthuis Statiewijk.

Na de koffie beginnen we aan een lus van ca 8 km. Over uitgestrekte heidevelden, door de bossen van Natuurpark Hoge Kempen. We bereiken het natuurreservaat Heiderbos, met als troef ca 7000 jeneverbesstruiken. Verder stappend passeren we nog talrijke waterplassen, waar dierenleven volop floreert. Andermaal komt de rustpost met rasse schreden naderbij. Na rust rest ons alleen nog de terugweg. Al snel bereiken we de Geologische wand gelegen in een voormalige Grindgroeve.

Het is een van de weinige geologische monumenten in België. Geologische afzettingen brengen een geschiedenis van 300.000 jaar tot leven. Via een trappentoren van 8,5 meter hoog kan je de groevewand op verschillende niveaus bezichtigen. Na afdaling nog de laatste slotmeters. Einde van een prachtige natuurwandeling rond As en omgeving. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie, dit was puur wandelplezier.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen