Prima Herfsttocht vanuit Werviks gehucht Kruiseke

Vanuit het Gemeenschapshuis De Knippelaar in de Wervikse deelgemeente Kruiseke stond op zaterdag 17/11 WSV Wervik garant voor een landelijke herfstwandeling in het licht glooiend Leie-landschap. Het zou een mistige, kille start worden maar uiteindelijk zou een fris herfstzonnetje zorgen voor een aangename wandeldag. Ik kijk alvast uit naar een pittige wandeling waarbij de voorbodes van een golvend landschap steevast schitterende zichten gunnen op de nabije Leievallei en het mooie landschap van Heuvelland. Bij de inschrijving wordt aan de hand van splinternieuwe, blauwe T-shirts het evenement West-Vlaanderen Wandelt volop gepromoot. Een tocht dat op 22 september 2019 plaats zal vinden in Wervik. Er vroeg bij zijn is de boodschap….

Langs tal van nieuw uitgestippelde veldwegen gaat de tocht richting ’t Zwaantje en de Molenhoek. Na bijna 8 km is er voor de langste afstanden een totaal nieuwe rustpost voorzien in Hoeve Geluwebroek, een historische, prachtig gerenoveerde vierkantshoeve. Mijn controlekaartje wordt hier afgestempeld door Eddy Six, terug van weggeweest als parcoursmeester. Zeker en vast een aanwinst voor de Wervikse wandelclub want het zou een mooie, vernieuwde tocht worden.

Hierna volgt de ene veldwegel na de andere elkaar op tot in Geluveld. Vooraleer ik Zandvoorde binnenstap kan ik niet om het Zandvoort British Cemetry heen. Er worden hier 1.584 doden herdacht, waarvan 1.135 niet geïdentificeerd konden worden. Het dorpje is gekend waar de Brels eeuwenlang prominent aanwezig waren, en er in 1912 Romain Brel wegtrok. Hij kreeg een zoon Jacques, die uitgroeide tot chansonnier. Zijn liefde voor onze contreien, weerspiegelde hij onder meer in het bekende liedje le pays plat qui est le mien.

In het enige retro feestzaaltje in het zog van de Bartholeumkerk  van Zandvoorde mag ik een tweede maal uitblazen.
Hierna geniet ik een laatste maal van de pracht van enkele heerlijke zichten op de Leievallei en enkele rustige, landelijke wegen leiden de wandelaars de terugweg in richting Kruiseke. Vooraleer we de finish bereiken wordt ons in Den Pottenberg nog een gratis glaasje jenever aangeboden.

Ik heb genoten van deze heerlijke 20e Herfsttocht. De vele medewerkers bezorgden de net geen 1000 wandelaars een dag vol afwisseling en ontspanning. Zowel parcours als omkadering waren af.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton