Haspengouws moois in landelijk Hoeselt

Op deze zonnige maar frisse dag kiezen we voor een wandeling in open natuur, om nog zoveel mogelijk te genieten van de deugddoende stralen van een laagstaande zon. We rijden daarom naar Hoeselt (Alt-Hoeselt) waar we door de medewerkers van club Vitalis hartelijk ontvangen worden. We kunnen een keuze maken uit afstanden 4, 6, 12 en 20km en kiezen voor de 12km.

Al kort na het vertrek komen we langs “Hof ter Poorten”, een historische boerderij en Haspengouwse vierkantshoeve, zoals er in Haspengouw nog vele voorkomen. Boven de poort prijkt nog een wapenschild met als datum 1626. Even verder komen we in het echte landelijke landschap, met glooiende velden en prachtige vergezichten. We passeren nog een stukje bos, steken dan de spoorweg Hasselt-Luik over en bereiken het waterkasteel van Renesse in s‘Herenelderen, deelgemeente van de stad Tongeren.

Het is een waterburcht waarvan de verschillende gebouwen dateren uit diverse perioden, het oudste uit de 16de eeuw. Vlak bij dit kasteel liggen nog een paar mooie visvijvers, gevoed door de Demer die in Ketsingen, enkele kilometers verderop, ontspringt.
Na de bezichtiging van dit mooie gebied stappen we verder en komen aan bij de rustpost. Na een korte rustpauze trekken we weer het Haspengouws landschap in, krijgen nog een mooie diversiteit aan uitzichten aangeboden, waaronder ook een gedeelte van het natuurgebied de Molenbeemd, doorsneden door de Molenbeek.

DSC_5790

Na het oversteken van de snelweg E313, de Demer verscholen tussen het groen en de spoorweg, komen we goed gemutst, letterlijk en figuurlijk, via enkele straatjes terug op de vertreklocatie aan. Het was een deugddoende en gezonde wandeling in een prachtige omgeving en we bedanken dan ook het bestuur en medewerkers van club “Vitalis-Hoeselt” voor de goede organisatie en vriendelijke bediening op de locaties. Dit was weer volop genieten.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise

Geef een reactie