De herfst in Lippensgoed-Bulskampveld te Hertsberge

Om 8u ging het er al druk aan toe in het Parochiaal Centrum ’t Bulscampvelt te Hertsberge. Wandelclub Beernem hield zich klaar om veel wandelaars te ontvangen. Het droge weer onder een flauw zonnetje zou ervoor zorgen dat drommen wandelaars naar Hertsberge afgezakt kwamen.

Er waren afstanden voor elk wat wils, ik opteerde voor de 15 km want ik zou veel tijd nodig hebben om de mooie natuur op de gevoelige plaat vast te leggen. Welke afstand je ook deed, deze tocht was een ode aan de mooie herfst, wat een kleurenpracht was hier te bewonderen. De tocht verliep dan ook voor bijna 100% doorheen of langs de bossen. Achter de Sint-Jan-Evangelistkerk ging het meteen richting bossen. Deze zijn zeer uitgestrekt. De eerste lus bracht mij na 5,1 km terug naar de startzaal. Intussen had ik haast niks anders gezien dan bos en ook heerlijke onverharde paadjes tussen weiden en velden. De grond was nog hier en daar wit gekleurd van de vorst maar spoedig verscheen de zon aan de hemel.

Na de rust ging het ongemerkt richting Provinciaal Domein Bulskampveld. Dit landschapspark is het bosrijkste gebied van West- en Oost-Vlaanderen, het is maar liefst 90 km² groot en hoort sinds 1970 toe aan de provincie West-Vlaanderen. Het totale wandelgebied beslaat liefst 150 km. Het was goed letten op de vele wegsplitsingen maar de afstanden waren keurig bepijld. Weidse bosgebieden, typische dreven, heidevelden en natuurgebieden, ik kwam het allemaal voorbij. Het was echt wel zoeken naar paddenstoelen en zwammen, ze lijken minder talrijk deze periode. Zo ging het naar de rustpost Sint-Amandus 5,6 km verder, ik had 10,7 km afgelegd.

Het laatste stuk ging dwars doorheen het Provinciaal Domein met het neogotische kasteel, omgeven door een mooie tuin met vijverpartij, het bezoekerscentrum, de kruidentuin, wagenmuseum en vogelopvangcentrum. Er was nog een tussenstop op boerderij Colpaert na 2,4 km. De laatste 3,1 km gingen richting startzaal. Einde van een heel aangename herfsttocht met veel deelnemers (iets boven de 2500). Dank aan de organiserende club.

2018-11-18 Beernem 87Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere
Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier
Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton