Zonnige herfstsfeer in Herk-De-Stad

Wandelclub Horizon Donk organiseerde voor de 26e keer de Horizontocht ten westen van Limburg in Herk-De-Stad. De inschrijving had plaats in de ruime zaal van het Amandinacollege. Bij het  vertrek had je de keuze uit de verschillende afstanden 5-8-10-13-17 en 21 km. Ik koos voor de 17 km.

Herk-De-Stad 101Je vertrok onmiddellijk in het gemeentebos van Herk-De-Stad naar het park Olmenhof-Harlaz. Je wandelt er tussen de bomen waarvan meerdere exemplaren meer dan 100 jaar oud zijn. Bij het oversteken van de grote baan wandel je in een verlengstuk van het park. Het was heerlijk vertoeven in het park met een groep oude bomen een grote vijver en een kasteel. Het kasteel is nu gemeentehuis geworden.

Je verlaat het domein in de richting Schulen. Dit dorp is een deelgemeente van Herk-De-Stad. Je wandelt eerst door het centrum van Herk-De-Stad. Je nadert het Daelemveld een industriezone met het natuurgebied Schulensbroek aan de ene kant. De parcoursmeesters hebben perfect het parcours uitgetekend in dit uniek  natuurgebied. Het is altijd goed vertoeven in het Schulensbroek. We begeven ons op de dijk langs het water en de vele mooie wandelwegeltjes. Het laatste stuk van het natuurgebied wandel je in een rust – en broedgebied. Nu mag je erdoor in de zomer is het verboden terrein. Bij het verlaten van het Schulensbroek wandel je even in de bebouwde kom van Schulen om daarna even in het gemeentebos te wandelen. Zo dit is het laatste stuk natuurwandeling in Herk-De-Stad. Ik heb ervan genoten. Meer dan 1700 wandelaars zullen het met mij eens zijn. Tot de volgende keer.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)