Stadswandeling

De Frisse Stappers Brugge nemen afscheid in schoonheid

Voor de 27e keer organiseerde wandelclub De Frisse Stappers zijn Bruges by Night, deel uitmakend van de Vierkunststedentrofee. Ook nu weer ging het goed want niet minder dan 1391 wandelaars kwamen naar Brugge. En toch komt er een einde aan voor de club, na 30 jaar houden zij ermee op. Hoe kan dat? Daarover had ik een gesprek met Marcella, één van de drijvende krachten van de club. Aanvankelijk hadden ze jaarlijks 7 tochten en telden zo’n 100 leden. Momenteel zijn er nog 4 tochten en telt de club nog een kleine 40 leden. Het is gegroeid uit een familiegebeuren en zo zal het ook eindigen. Het is altijd een vriendenclub geweest met een beperkt aantal leden maar wel met veel samenhang tussen de leden. De gevorderde leeftijd van de karrentrekkers leidde ertoe dat de organisatie te zwaar werd en vernieuwing diende zich niet aan. Zo kwam de club ertoe om er een punt achter te zetten maar dan liefst op een hoogtepunt, namelijk de organisatie van de Bruges by Night. Het deed deugd aan de organisatoren om dankwoorden te krijgen van veel wandelaars. Wandelen zullen ze blijven doen maar zonder de last van de zware organisatie verbonden aan vier wandelingen.

Ik wou er een echte nachtwandeling van maken en ben pas vertrokken toen het helemaal donker was maar voortdurende lichte regen bedierf de pret. Het zou mij te ver leiden om alles op te sommen. Het eerste gedeelte van 2,5 km tot aan de rustplaats in de Katelijnestraat was voornamelijk een doortocht van parken. Na de rust trok mijn tocht van 6 km doorheen het klassieke gedeelte van de stad waarbij alle bezienswaardigheden aan bod kwamen: de Burg met de basiliek van het Heilig Bloed; de Markt met het Belfort, het postgebouw en de ijspiste; het Concertgebouw aan het Zand en nog veel meer o.a. de Reien en prachtige historische gebouwen.

Een stadswandeling moet je doen voor de sfeer en deze is het best als het donker is en de vele bezienswaardigheden verlicht zijn. Het was een aangename wandeling waarbij de kerst dichtbij voelde. Dank aan de organiserende club voor de vele jaren van inzet en dat het jullie goed mag gaan in de toekomst.

Klik hier voor de volledige reportage (Frans D’Haeyere)