Uitgeregende Sint-Niklaastocht in Meeuwen-Gruitrode

Vandaag werd er regen voorspeld, wij lieten ons niet bang maken en trokken naar Meeuwen-Gruitrode. Wandelclub Gruitrode organiseerde er reeds voor de 48ste maal hun Sint-Niklaastocht. We starten vanuit de Harmoniezaal. De wandelaars konden kiezen uit wandelafstanden van 3 tot 19 km. Wij kozen voor de 19 km. Onmiddellijk na de start bevinden we ons in het ca 660 ha grote Gruitrodebos. We doorkruisen dit unieke natuurgebied.

Via soms smalle bospaadjes en prachtige boswegen passeren we de boskapel. Ondertussen is het beginnen te regenen, en zijn de regenschermen boven gehaald. Verder stappend over de vele landduinen komt de rustpost binnen bereik. Na een korte rustpauze beginnen we aan een lus van ca 8 km. Even hebben we wandelaars in beide richtingen, wat snel is opgelost. Verder gaat het via prachtige boswegen, in de richting van Oudsberg. Een natuurgebied dat zich in de ca 3000 ha grote Duinengordel bevindt.

Al snel bereiken we de Oudsberg, deze staat bekend als de grootste en hoogste open stuifduin van Vlaanderen. Een landduin die 40 m boven het Kempisch Plateau uitsteekt. Ondanks de regen blijft het genieten. Andermaal komt de rustpost met rasse schreden naderbij. Na wat eten en drinken rest ons de terugweg. Via zanderige boswegen belanden we terug in het Gruitrodebos.

Na wat stappen bereiken we de plaats waar de zwarte pieten wachten op de komst van de Sint en zijn gevolg. De Harmoniezaal komt binnen bereik. Einde van een natte herfstwandeling doorheen het unieke landschap van de Duinengordel. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie. Het weer was niet ideaal om vele foto’s te maken. Maar toch hebben we samen met de 792 opgekomen wandelaars, volop genoten van deze dag.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen