Demervallei in Diepenbeek

Onder een grijs wolkendek was er op zondag 25 november 2018 een wandeling in Diepenbeek. Om 10u werden er al 625 wandelaars genoteerd. Vertrek was in het Sint-Gerardusinstituut. Voor je gaat wandelen had je een mooi overzicht van de wandelafstanden 3 – 4 – 2×6 en 2×10 km.

Diepenbeek 25-11-2018 083We verlaten het Sint-Gerardusinstituut en wandelen in de Demervallei in Diepenbeek. Langs een lange weg met knotwilgen kom je aan bij het eerste natuurschoon De Pomperik met een grote visvijver. Enkele percelen worden begraasd door paarden en runderen. De andere 34 hectaren worden verzorgd door Natuurpunt. In de zomer ontdek je verschillende planten zoals de gevlekte orchis, kranskarwij, grote ratelaar, Kalmoes en de blauwe knoop. Verder wandel je door  prachtige wandelwegeltjes met de Demer aan je zij. Het volgende natuurgebied De Dijken is een 52 hectare groot gebied en is een echt vogelparadijs.

Vervolgens wandel je door een paar gehuchtjes van Diepenbeek Dorpheide en Rooierheide. We verlaten de kronkelde Demer en gaan het Demerstrand binnen. Je wandelt tussen het sportcomplex en neemt een stukje joggingomloop mee. Zo kom je in het laatste natuurgebied De Dauteweyers. In dit natuurgebied wordt zeer hard gewerkt om  de oorspronkelijk Fauna en flora terug op de kaart te zetten. De vijvers zijn ontstaan door ijzerwinning. Later werd het aangepast als viskweek. In de Dauteweyers leven verschillende zeldzame amfibieën zoals de boomkikker. Bij het verlaten van het natuurgebied bereiken we terug de zaal. Ik heb echt genoten van de wandeling proficiat aan de wandelclub De Schoverik.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)