Door de Westhoek met de Drevestappers

Dit jaar start de Brandweertocht van de Drevestappers Zonnebeke terug vanuit het OC ’t Zonnerad. Het is vandaag een echte novemberdag, mistig, fris windje en koude temperaturen, maar het is de tijd van het jaar.

Ook deze maal trekken ze een heel andere richting uit. Namelijk naar Sint-Juliaan, maar eerst krijgen we enkele km verharde wegen voorgeschoteld tot aan Bridge House Cemetery. Daar houden we even halt voor een kort bezoekje. Bridge House was de naam van een boerderij ten zuidwesten van de brug over de Steenbeek. Het maakte deel uit van de Duitse tweede linie en werd ingenomen in de avond van 31 juli 1917 (begin van de Derde Slag bij Ieper). De boerderij werd door een aantal eenheden geregeld gebruikt als medische post. De ’59th (North Midland) Division’ startte hier met begravingen eind september 1917. Nu liggen er op het Bridge House Cemetery 45 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er 4 niet meer geïdentificeerd konden worden. De begraafplaats werd ontworpen door A.J.S. Hutton. Nu verlaten we de verharde weg en trekken we het veld in tot aan de rustpost in de Hazebrug  in St.Juliaan. Na rust trekken we naar de Pond Farm.

Deze hoeve speelde een rol in de eerste gevechten van de Eerste Wereldoorlog, toen de inwoners van Zonnebeke op de vlucht sloegen bij de eerste oorlogsactiviteiten. Nu is deze boerderij een museum geworden en is ze op deze wandeldag toegankelijk voor de wandelaars. Op het einde van de weg kan je een prachtig zandsculptuur bewonderen.

Na 11,1 km wordt er dan gerust bij Inge Mylle. Deze is gelegen schuins over een steenbakkerij, waar we langs gewandeld hebben. Iets verder trekken we terug de velden in, waar er massa’s zonnebloemen in half bloei staan. Her en der kan je nog overblijfselen van de oorlog tegenkomen. Eenmaal uit de velden  wandelen we dan naar het centrum, waar we door het Kasteelpark het Memorial Passchendaele Museum bereiken en keren dan terug via het Boudewijnpark naar de startzaal. Terug een geslaagde en mooi tocht van de Drevestappers.
(Verslag: Patrick Olivier)

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)