Hageland Schaffen

Wandelclub VOS Schaffen organiseerde in het OC Scafnis in Schaffen de jaarlijkse paratocht. De afstanden werden duidelijk aangebracht, er was keuze tussen 4-8-14-23 en 32 km. De wandeltocht leidt ons door de holle wegen, bossen en de heuvels van het Hageland. Schaffen ligt in Vlaams-Brabant en is een deelgemeente van Diest.

Schaffen 1-12-2018 032Bij het verlaten van de zaal wandel je in het landelijke gedeelte van de gemeente Schaffen. Het eerste groen dat we inwandelen is het bos De Schans van Rode. Wat verderop zie je een monument van een bommenwerper die een noodlanding wilde maken op het vliegveld van Schaffen. Het noodlot bracht het vliegtuig op het domein De Schans. Richting het vliegveld van Schaffen passeren we een hoog wit kruis. Op 26 juni 1963 vonden vijf bemanningsleden en negenentwintig parachutisten hier de dood. Meer info in memoriam. Langs de kazerne zochten we de heuvels op.

Van daaruit bereik je Diest. Je wandelt langs het Fort Leopold 1 een geweldig gebouw van ons erfgoed. Het was bestemd als verdediging rond Diest. Helaas heeft het er nooit voor gediend. Via open groene vlakten rond het Fort kom je in het centrum van Diest. Je wandelt er gezellig langs het water met zicht op oudere en moderne gebouwen. Eens uit het centrum vertoeven we door de bossen van de citadel. Een beetje verder wandel je onder de Schaffense poort. Langzaam en genietend van de verre uitzichten volg je de Demer. Na een tijdje wandelen bereik je de rand van het natuurgebied Webbekoms Broek. Weer kan je genieten van het mooie panorama. In de verte zie je de kerktoren van Schaffen, dit is het einde van een schitterende wandeldag. Proficiat aan de parcoursmeesters. 1006 wandelaars hebben zich droog kunnen houden.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)