Kerk- en veldwegels

Sinterklaas-wandeling Dentergem

Er werd regen voorspeld maar toen ik in Dentergem aankwam was het droog. Dit zou rond de middag wel veranderen toen er een miezerige regen voorbij trok. Vanaf toen kwam mijn fototoestel in de problemen. Wazige foto’s heb ik verwijderd, mijn verontschuldigingen voor de wat mindere kwaliteit. Binnen speelde de condensatie op de lens mij parten. De Watewystappers mochten toch heel wat wandelaars verwelkomen, de meesten hadden gekozen om vroeg te vertrekken en aldus de regen te vermijden. De Sint was ook al van de partij.

Mijn tocht van 11 km situeerde zich voornamelijk op het grondgebied van de deelgemeenten Dentergem, Markegem en Gottem. Het eerste deel ging over rustige autoluwe wegen doorheen het landelijke Dentergem. Een brugje, het oversteken van kleine waterlopen en onverharde wegen waren onderdeel van de tocht. De doorgang van Kerstenburg was een rustige verpozing weg van de drukte. Het is een paardenmanège. Vandaar ging het richting Markegem naar de rustpost in zaal Pax. Het zat er goed vol, tijd voor een frisdrank of een koffie.

Aan de kerk van Markegem nam ik even de tijd om te kijken wat voor een eigenaardig monument daar stond, het blijkt een standbeeld van een uil te zijn. Het werd in 2011 onthuld en verwijst naar de bijnaam van Markegem, Uilengemeente en de legende van Uilegem. Jaarlijks vinden hier de Uilefeesten plaats. Dit kleine woondorp telt slechts een 750 inwoners en is 426 ha groot. Markegem heeft zich wat toegelegd op de fruitteelt. Dat was eraan te merken bij onze terugtocht naar Dentergem. Het ging snel richting zaal JOC te Dentergem, eindstation. Het was een rustige en mooie wandeling doorheen de landelijke kant van drie Dentergemse deelgemeenten. Spijtig van de regen vanaf de middag maar voor de rest een pluim aan de organiserende club de Watewystappers uit Tielt. Het was allemaal piekfijn in orde.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)