Mijngeschiedenis in Winterslag

Vandaag heeft de 25ste mijnmonumentenwandeling plaats, georganiseerd door club WSV Winterslag. De mijn werd gesloten in 1988 maar men heeft deze site weten uit te bouwen tot een erfgoed waar geschiedenis, cultuur en animatie grote troeven zijn onder de naam c-mine. Het vertrek is gevestigd in de zeer ruime Barenzaal, zo genoemd naar de elektrische koperen baren die nog intact de situatie weergeven van de vroegere elektrische centrale.

Bij de start van de wandeling stap je eerst een stukje over de mijnsite, die ook nieuwe industrie- en woningbouw herbergt. De tocht brengt je dan naar de tuinwijk, waar je de vroegere mijnwerkershuizen kunt bewonderen die nog steeds in goede staat verkeren. Na een mooi kronkelend bospad kom je op de controlepost in zaal Paro, waar je kan genieten van een hapje en een drankje. Na de rust gaat de tocht naar de Schemmersberg, een heide- en duinengebied van 40ha met zanderige paden. Men merkt hier dat de heide ook veel geleden heeft van de lange droogteperiode.

De pijltjes leiden je daarna in een bosrijk gebied waar de wandelaars even moeten uitkijken voor een groep mountainbikers die aan een toertocht bezig zijn vanuit het naburige dorp Zonhoven. Na het industriegebied Genk-Noord te zijn gepasseerd, kom je aan de voet van een terril. Je wordt een tijdje omheen deze terril geleid en krijgt dan de twee schachtbokken van de mijn weer vóór je in ’t vizier.

Einde van een zeer gevarieerde en prachtige tocht. We besluiten buiten nog een kijkje te nemen tussen de mijngebouwen en binnen in het elektrisch patrimonium, onder begeleiding van een deskundige oud-mijnwerker en clublid, die ons de nodige uitleg verschaft over de vroegere elektriciteitsproductie. Bedankt aan bestuur en medewerkers van WSV Winterslag voor de zeer geslaagde organisatie en het mooie parcours  van deze wandeltocht. Wij genoten, samen met de 1055 deelnemers, van alles wat deze tocht te bieden had.

DSC_5981a

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise