Kerstmarkttocht te Gits

Vandaag trekken we naar Gits, daar is het kerstmarkttocht ten voordele van kinderen, jongeren en volwassenen met een (neuro-)motorische beperking of een niet aangeboren hersenletsel (NAH). De start is in het Dominiek Savio instituut. Dit instituut biedt oplossingen voor mensen met een beperking op het vlak van onderwijs, wonen, dagbesteding, praktische hulp en thuisbegeleiding.

Vooraleer we vertrekken, checken we nog even buienradar om te zien of het droog blijft. We zetten iets later dan normaal aan en zien dat de zaal al goed volloopt,  en genieten nog even van de leuke, uitgestalde kerstmarkt.

We gaan van start en nemen eerst enkele verharde wegen om het bos ‘Ter Kerst’ in te wandelen, her en der beginnen zich al wat plassen te vormen en is het opletten voor niet uit te schuiven. Na een kleine 3 km is er al onze eerste rust. Na de rust trekken we richting Gitsberg, waar we nog mooie vergezichten hebben.

We wandelen verder tussen afwisselend landschap en buurtwegen tot in Gits zelf. Daar is onze tweede rust. We keren terug via landelijke wegen tot aan het oude station van Gits.

Gits heeft ook een oorlogsverleden. Op zaterdag 1 augustus 1914 waren er op het perron van het station in Gits en aan de tramhaltes in Hooglede triestige afscheidstaferelen te zien: Belgische mannen werden gemobiliseerd. Op 6 juni 1917 waren de burgers woonachtig tussen Gits en Roeselare getuige van een luchtgevecht. Het Brits vliegtuig werd neergehaald en sloeg in de buurt van Gits station te pletter. Tussen 1 en 4 augustus 1917 wordt Hooglede verplicht ontruimd. Het leven werd er te gevaarlijk voor de burgers. Of mensen dat wouden of niet, ze werden verplicht te vluchten en werden met de trein naar Limburg gevoerd. Ze mochten elk 25 kg bagage meenemen. De rest van hun bezittingen moesten ze noodgedwongen achterlaten. (link: http://www.wegwijzerwoi.be/nl/station-gits).

We sluiten onze wandeltocht af met nog een laatste verfrissing voor de keel aan het Kasteel en dan terug naar binnen want de buien komen er aan. Voetje voor voetje kon weeral op een goeie 1200 wandelaars rekenen. (Verslag: Patrick Olivier)

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)