Sinterklaas wandelt in Moerbeke-Waas

In Oost-Vlaanderen hield wandelclub De Lachende Klomp, zijn jaarlijkse Sinterklaaswandeling. De startzaal was het Parochiecentrum in Moerbeke-Waas. Een bosrijk zandig gebied, tussen de Moervaart en de Zuid-Lede. Moerbeke-Waas bezit een pittoreske dorpskern. We wandelden voorbij de laatgotische kerk (14de – 15de eeuw) met het beeld van abt Sint Antonius afgebeeld met het varkentje. Ooit was er op het feest van Sint Antoon, een bedevaart die door de boeren werd bezocht. De voormalige brouwerij Plasschaert stapten we voorbij.

Wandelen langs de bedding van de vroegere spoorweg Moerbeke – Sint-Gilles-Waas, was genieten. Het station is een beschermd monument, en na een restauratie is het nu een deel van de Openbare Bibliotheek. De kleine locomotief voor het oude station is een restant van de vroegere suikerfabriek. Voor het oude station staat het bronzen beeld van Meneer Pheip. Een eerbetoon aan het stripverhaal Nero in Moerbeke.

Door de natuur wandelden we verder in het Heidebos. Een natuurreservaat van 205 ha groot, met een lappendeken van verschillende biotopen. Rustige mooie fauna en flora om van te watertanden. De Gallowayrunderen die er grazen, zorgen voor een gezonde bodem, zodat de heide opnieuw uitbreiding kan nemen. Dit natuurgebied is beschermd en erkend als Europees Habitatrichtlijngebied. Wandelen langs de idyllische Moervaart met prachtige meersen, naar het Etbos, zat ook in dit parcours.

DSC01162

Het zoete land Waas, waar de geest van Reynaert de Vos nog ronddwaalt, is zeker een wandeling waard. De bekende Vlaamse dichter uit Moerbeke (1918-1998) Anton van Wilderode vond hier destijds zijn inspiratie. Een dankjewel aan het bestuur en vrijwilligers van wandelclub de Lachende Klomp, voor deze puike organisatie. Sint en Piet, dank voor jullie bezoek en het lekkers voor de vele moedige wandelaars.

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem