Winderige poldertocht

Vandaag zijn de polders aan de beurt, een wandeling vanuit Slijpe, georganiseerd door de Spoetnikstappers. Slijpe werd in 1971 een deelgemeente van Spermalie, maar deze werd in 1977 bij Middelkerke gevoegd.
Het weerbericht liegt er niet om, wind en regen zouden de wandelaars teisteren op deze zondag. Al bij al valt het nog goed mee, na een paar fikse regenbuien wordt het droog en kan iedereen met een gerust gemoed op stap.
De polders, dat is het vlakke land zoals zo mooi bezongen door Jacques Brel. Hier kun je kilometers ver kijken en staan de boerderijen wijd verspreid over de omgeving. De talrijke waterlopen, eigen aan de polders, doorsnijden het landschap.

In 1370 woonde in de hoeve Ter Walle, Jan van Slijpe, een heer van Slijpe. Hij behoorde tot de lage adel en was lange tijd een belangrijke figuur in de streek. De graven van Vlaanderen schonken deze grond aan de heren van Slijpe als compensatie voor hun bevoegdheden in de kasselrij. De kasselrij of burggraafschap was het belangrijkste militair, gerechtelijk en bestuurlijk onderdeel van het graafschap Vlaanderen.

Enkele prachtige boerenpaarden staan met hun benen in de modder, maar poseren toch voor de foto. Een bunker is de stille getuige van een gewelddadig verleden en in de verte torent de kerk hoog boven de huizen van het dorp. Deze wandeling is er een met weliswaar veel wind, maar wel langs rustige wegen zonder ook maar één wagen tegen te komen.  Na een tijdje is er zelfs wat blauwe lucht te zien en doet de zon een schuchtere poging om door de wolken te breken.

20187-12-02 Slijpe-6

De tocht eindigt met een groepsfoto van de medewerkers en nog wat beelden van de startzaal. De wandeling was goed georganiseerd en aangegeven en iedereen kon rustig uitwaaien in de prachtige polders.

Klik hier voor de volledige fotoreportage. (Josiane Questroy)