Agrarisch wandelen in en rond Oostnieuwkerke

Sportkring Oostnieuwkerke stond op maandag 3 december in voor hun traditionele Wintertocht, meteen de laatste tocht van dit wandeljaar. Er werd de wandelaars een rustige wandeling te velde voorgeschoteld richting buurgemeente Westrozebeke. Na een rustige aanloop langs de sportterreinen ga ik op pad voor 19 km door een agrarische streek. Oostnieuwkerke is een rustige plattelandsgemeente waar vrij veel tuinbouwbedrijven (serres) en veehouderijen aanwezig zijn.

Landelijk stap ik richting Westrozebeke, door de plaatselijke bevolking wordt van Rozebeke gesproken. De vele akkers liggen er nat bij, geen wonder want de afgelopen dagen viel de regen soms met bakken uit de hemel. Ook vandaag zou ik het niet droog houden. Na een droge start leek het of de hemelsluizen rond het middaguur werden opengedraaid. Het werd eerder een Herfsttocht dan een Wintertocht. Koud was het zeker niet, de temperatuur haalde vlotjes de 15°C.
Ik maak een mooie passage doorheen het Vijverbos, een oud bos van zo’n tien hectare. Het dankt zijn naam aan de Vijverbeek die door het bosje loopt. Ik heb nog het geluk een foto te kunnen nemen van een prachtige regenboog.

DSC05163

Nabij de Sint-Bavokerk stuurt de parcoursmeester ons tussen de graven van het kerkhof richting het voormalig gemeentehuis voor een eerste stop.
Na de koffie maak ik mij op voor een lus langs veelal zeer landelijke wegen, afgewisseld met enkele natte dreven. Ik eindig deze lus langs de Tiendenberg. Vroeger stond hier de Tiendenbergmolen. Volgens de overlevering is dit de waar tot aan de Franse omwenteling op de zogenaamde tienden, of belastingen in natura graanschoven of bonen bijeengebracht en openbaar verkocht werden. Langs de vele serres trek ik voor de tweede maal naar het oude gemeentehuis, tijd voor mijn middagmaal.

Hierna betreed ik nogmaals het rijk van boer boere tot aan de finish. Sportkring Oostnieuwkerke mocht tevreden terugblikken op deze fraaie wandeltocht waarvoor iets meer dan 1000 wandelaars kwamen opdagen. Tijd om de spaarkaart in te ruilen voor kalkoenbouten.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton