Landelijk Wijchmaal-Peer

De wandelclub Wandel Mee Breughel organiseert iedere eerste woensdag van de maand een wandeltocht en deze is dus de 12de van het jaar. Het vertrek is in zaal De Wuft te Wijchmaal, een deelgemeente van Peer. Op een ruime parking kunnen we onze wagen vlug achterlaten en op weg naar het lokaal komt de geur van spek en boekweitkoek ons al tegemoet. In het bakken van deze lekkernij zijn ze hier gespecialiseerd. Na de inschrijving en ene goedendag aan voorzitter Jan trekken we het pad van de 7km op.

Al dadelijk lopen we door een zeer landelijk gebied met uitgestrekte velden, weiden en beemden. Er is geen zuchtje wind en de voorspelde regen blijft achterwege. Het is hier zo rustig, om van weg te dromen, zeker als we na enige tijd het riviertje De Dommel bereiken en een mooi paadje langs deze kronkelende rivier blijven volgen.

De Dommel ontspringt op het Kempisch Plateau in Wauberg (Peer) en vloeit naar Nederland waar hij in ’s-Hertogenbosch samen komt met de Aa. Langs dit mooie paadje hoor je enkel het gekletter van het stromend water en het getjilp van een roodborstje. Een zalige omgeving. Maar onze tocht gaat verder langs stille landwegen en zo bereiken we terug de vertrekplaats waar we ons tegoed doen aan een lekkere boekweitkoek met spek.

Na deze versterking gaan we terug op pad om het parcours van de 8km te volgen. Ook hier eerst door landelijk gebied om daarna het natuurgebied Resterheide te bereiken. Dit is een mooi bosgebied waarin tevens een arboretum te bewonderen valt. Hier kunnen wandelaars nog een heleboel kennis opdoen over de verschillende bomen die zich hier bevinden. Zigzaggend door het mooie bos komen we uit aan de oude spoorweg 18 Winterslag-Eindhoven die nu deel uitmaakt van het fietsroutenetwerk.

De pijltjes wijzen ons uiteindelijk via enkele straatjes terug naar het vertreklokaal. Dit was weer een heerlijke wandeldag met een mooi gevarieerd parcours dat perfect was bepijld. Nog even goeiendag zeggen aan de vriendelijke voorzitter en medewerkers en dan gaat het met een goed gevoel weer huiswaarts. Tot kijk op jullie Kersttocht te Kaulille.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise