Ypres by night with the Menin gate

Last Post en kerstwandeling in Ieper

Mijn wandeling te Ieper was goed getimed: eerst wandelaars fotograferen in de zaal bij vertrek, op pad tijdens het blauwe uurtje (overgang ondergaande zon tot volledige duisternis) en terug zijn tegen 19u om de Last Post bij te wonen. Meer dan 6 km zou er niet inzitten en best maar: vanaf het moment dat ik de zaal verliet begon het met regenen en het heeft niet meer opgehouden. Mijn camera kreeg het hard te verduren maar ik was erop voorbereid hem te beschermen. De kwaliteit van de foto’s en ook het aantal zou er serieus onder lijden waarvoor mijn verontschuldigingen.

Er stonden een 10-tal bussen geparkeerd aan de ingang. Wandelclub Nooit Moe Boezinge was er klaar voor om de vele wandelaars te verwelkomen om hen vervolgens doorheen Ieper te sturen. Mijn tocht verliep hoofdzakelijk door de binnenstad langs alle zijden van het marktplein en aanpalende straten en plaatsen. Ik geef voornamelijk een opsomming: de Menenpoort, de Lakenhalle, de Sint-Maartenskerk (kathedraal), de Sint-Jacobskerk, het Gerechtsgebouw, de Vismarkt, de Kazematten, een zicht op de Vesten. (Klik telkens op het onderlijnde woord voor nadere uitleg)

Ik sta wel wat langer stil bij het hoofdgebeuren: de Last Post bij de Menenpoort. Tegen halfacht was er geen goed plaatsje meer vrij, ik was er net op tijd bij, tegen acht was het helemaal vol. Stipt om 20u namen de vier klaroenblazers van de plaatselijke Brandweer (Last Post Association) plaats aan het hoofd van de Menenpoort. Er was ook een plechtigheid voor de 54.896 vermelde namen van gesneuvelden. De plechtigheid duurde tien minuten. Heel wat wereldleiders zijn hier al de revue gepasseerd. De Menenpoort werd als stadspoort in 1927 door de Britten gebouwd in de vorm van een Romeinse triomfboog.

2018-12-08 Ieper-201

Na de plechtigheid gingen de vele wandelaars ofwel naar hun bus of terug naar de startzaal Fenix. De organisatoren gingen al spoedig aan het opruimen. Ze konden heel tevreden zijn met de grote opkomst. Dank aan de organiserende club Nooit Moe Boezinge voor een vlot verloop.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)