Uitgeregende Kersttocht in Sinaai

Rond 8.30u stonden de parkeerplaatsen rond de Dries al helemaal vol ondanks de aangekondigde regen en die kwam er ook. Van begin tot einde van mijn 15 km-tocht kreeg ik regenbuien over me heen. Wandelclub Reynaertstappers keek met een bang hartje wat komen ging maar het zou nog best meevallen wat het aantal betrof.

Sinaai is een deelgemeente van de Oost-Vlaamse centrumstad Sint-Niklaas (70.000 inwoners). Sinaai telt een goeie 6.000 inwoners. Dit citaat uit ‘Mijn dorp Sinaai’ van Bettino Fierens geeft beknopt de eigenheid weer van het dorp:  Jou Dries van groen, Boom van eeuwigheid, Kerk van samenzijn, Tinel die in het museum woont.Vertrouwde gevels op een rij.

De start vindt plaats in de Parochiezaal vlak naast de Sint-Catharinakerk. Op het einde van mijn tocht passeer ik de rechthoekige dries met in het midden een vrijheidsboom en ombouwd met enkele fraaie gebouwen (w.o. het voormalige gemeentehuis) en oude gevels. Sinaai is het geboortedorp van Edgard Tinel, een componist die enige bekendheid verwierf. Het eerste stuk van 4,5 km liep langs rustige wegen doorheen een stiltegebied. Opvallend zijn de vele gekasseide wegen die ik hier aantref. De rustplaats is gevestigd in Puivelde, dorpje dat tot Belsele behoort, een andere deelgemeente van Sint-Niklaas.

Puivelde bezit enige bossen, het tweede stuk van 4,3 km werd er voor een groot deel door ingenomen. Intussen was ik de Sint-Jobkerk gepasseerd, een neogotisch gebouw uit 1906. Net vóór de rustpost in zaal Toon kwam ik voorbij de Sint-Franciscuskerk. De laatste lus van 6,9 km ging voort langs rustige al dan niet onverharde wegen. Ook het pas aangeplante ‘Jong Bos Ter Beke’ kwam voorbij, maar liefst meer dan 15.000 m² akkerland wordt omgevormd tot nieuw bos. Hiermee kwam een einde aan een zeer verzorgde tocht met voldoende rustposten, het resultaat van jarenlang vakmanschap. Dank aan de organiserende club.

2018-12-09 Sinaai-58

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)