Natte Sint-Bavotocht

Zingem, thuisbasis van WSV De Scheldestappers, bestaat verder nog uit de deelgemeenten Ouwegem en Huise. Echter, vanaf 1 januari 2019 wordt de fusie met Kruishoutem een feit. Voor de fusiegemeente werd de naam Kruisem gekozen, een naam die voorkomt in de boeken van jeugdschrijver Marc De Bel. Dit fictieve dorp gebruikte hij in zijn eerste boek, Het ei van oom Trotter. Maar genoeg daarover, er moet gewandeld worden. Het weidse landschap met de mooie vergezichten, nodigt zeker uit tot wandelen. Vandaag zijn de weergoden weeral spelbreker; harde wind en felle regenbuien geselen de wandelaars. Paraplu’s en regenjassen zijn dan ook in de meerderheid.

Tussen de regenbuien door kan er toch nog genoten worden van de omgeving en wat de natuur te bieden heeft.
De naam Zingem gaat terug op de Germaanse nederzettingen: Sigginga-heim betekent letterlijk nederzetting van de lieden van Siggo, die zich vestigden op de zachte helling van de linker Scheldevallei.
Eén van de bezienswaardigheden van Zingem is de molen Meuleken ’t Dal, een standerdmolen, een beschermd monument.

Dan is er nog het verhaal over de muntschatten van Zingem. Op 31 mei 1997 ontdekte een bewoner bij verbouwingswerken aan zijn woning een aarden kruikje met een aantal munten. Onderzoek wees uit dat het om een 16e-eeuws kruikje ging met 76 goudstukken en 8 zilverstukken, voor het grootste deel uit de tijd dat de Spanjaarden hier heersten.
Regen, wind, rustige wegen en enkele modderige dreven, dat zijn de ingrediënten van deze tocht. En toch konden er 1539 deelnemers genoteerd worden, waarmee nogmaals bewezen wordt dat een wandelaar, weer of geen weer, toch buiten komt om zijn of haar hobby uit te voeren.

De volledige fotoreportage van deze toch wel mooie tocht vindt u via deze link.
(Josiane Questroy)