Kerstwandeling Doornik

Marche des illuminations Doornik (Tournai)

Zaterdag begaf ik mij richting Doornik bij de Franstalige vrienden van Mont-Marche à Tornai in de Ecole du Château. De voornaamste bedoeling was de kersttocht in de avond.  Wegens het voorspelde slechte weer was ik met de trein. Mijn tocht begon inderdaad bij goed weer maar eindigde in sneeuw en gladheid.

 (Tournai) Doornik is een mooie stad in het westen van de provincie Henegouwen en Romaans-Vlaanderen aan de Schelde met bijna 70.000 inwoners. Wat oppervlakte betreft is het de grootste stad van België. Na Tongeren is het de oudste stad van ons land.

Ik begon toen het klaar was en eindigde in het donker met sneeuw en gladheid. Het zou mij te ver leiden om alle bezienswaardigheden uitgebreid te bespreken, ik som ze op en mits klikken op het onderstreepte woord kom je op sites terecht met veel info. Wat kerken betreft kwamen de Sint-Brixiuskerk, de Sint-Piatuskerk en uiteraard de O.L.V.-kathedraal (voorgevel) aan bod. Een oversteek van de Schelde mocht ook niet ontbreken.

Na de pauze mochten we gratis het Museum voor Schone Kunsten  bezoeken, dat vond ik geweldig. Je kan niet elke dag wereldberoemde schilderijen van Claude Monet en Edouard Manet bewonderen. Ik mocht er zelfs foto’s nemen, uiteraard zonder flash.

Hoe meer het stadscentrum genaderd werd hoe meer versiering en lichtjes. Met als hoogtepunt de Grote Markt met Belfort badend in het licht, er is blijkbaar nog geen stroomtekort. De voormalige Sint-Maartenabdij (huidig stadhuis) mocht uiteraard niet ontbreken. Ik wou een bezoek brengen aan de prachtige kathedraal maar de wachtrij was ellenlang, dus maar noodgedwongen afslaan.

2018-12-15 Doornik-20-Pano-Edit

La fin est apparue. La salle de l’Ecole du Château était bondée. Il ne me restait plus beaucoup de temps pour prendre mon dernier train. Pour moi, c’était une exploration surprenante d’une belle ville wallonne. Merci aux nombreux employés du club organisateur pour une bonne planification et des chambres confortables, c’était très bien.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)

Cliquez ici pour le reportage photo complet (Frans D’Haeyere)