Recordopkomst voor Moezelwijntocht

Op zaterdag 15 december 2018 stond er in de provincie West-Vlaanderen slechts één wandeltocht op het programma, de Moezelwijntocht. ’t Wandel Voetje uit Ledegem zal er niet om gemaald hebben. Maar liefst 1908 wandelaars vonden de weg naar Ledegem, een recordopkomst voor deze amicale club! Onderweg werd er aan iedere deelnemer een gratis glas Moezelwijn aangeboden en per 100 deelnemers werd er een fles Moezelwijn verloot. Jammer genoeg was ik ook deze keer niet bij de gelukkigen.

De wijngaard Servaty-Müller is een familiebedrijf en wordt gezamenlijk geleid door Karl-Robert en Christine Servaty en de oudste zoon van het gezin, Robert Servaty. Het wijndorp Mesenich aan de Moezel ligt op ongeveer 15 km van het district Cochem aan de rechterkant van de Moezel in de “Cochem Krampen”. Wijnbouw en toerisme kenmerken dit idyllische dorp met 350 inwoners. Dit familiebedrijf maakt voornamelijk de typische Mosel Riesling, maar ook andere witte druivensoorten zoals Bacchus, Kerner en Rivaner. Hun rode variëteiten zijn Pinot Noir en Dornfelder.

In het begin van de tocht was het zonnig maar fris. Later werd het bewolkt, de temperatuur schommelde rond het vriespunt maar door de schrale zuidoostenwind voelde het een flink pak kouder aan. Gelukkig zou het droog blijven vandaag.
Ik was amper vertrokken en in een garage in het centrum van Ledegem werden de wandelaars, tegen afgifte van hun bonnetje, een gratis glaasje Moezelwijn aangeboden door 3 charmante dames. Ik hield het bij een glaasje lekkere druivensap.
De tocht op zich trok richting de grens met Dadizele. In de verte rijst de toren van de basiliek Onze Lieve Vrouw uit het veld. Langs enkele drukke wegen en een hard bevroren dreef gaat de tocht naar de Moorsleedse deelgemeente Slypskapelle. In het sjofel zaaltje van herberg St. Jozef mag ik hier tweemaal pauzeren. In en rond Slyps, zoals ze hier zeggen, maak ik nog een plaatselijke lus.

Na de laatste stop restten mij nog een 5-tal km landelijk wandelen. Zo kom ik terug aan de startplaats De Kring. Zoals eerder vermeld werd een recordopkomst van maar liefst 1908 wandelaars genoteerd en kon ’t Wandel Voetje terugblikken op een zeer geslaagde organisatie die velen onder ons uiteraard afsloten met een lekker glaasje Moezelwijn.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton