Wandelen door de Opoeterse bossen

Opoeteren is een deelgemeente van Maaseik en is gekend om zijn uitgestrekte bossen, velden, mooie fietspaden van het fietsroutenetwerk en de ontelbare wandel- en mountainbikepaden. Het vertrek van de tocht is in de kantine van de schutterij Sint-Sebastiaan Dorne, een gehucht van Opoeteren. Deze schutterij won het Oud Limburgs Schuttersfeest in 1980 en mocht dit evenement dan ook organiseren in 1981. De organisatie van de wandeltocht is in handen van club Rust-Roest Maaseik, die samenwerkt met de club Sport+ Kinrooi.

Vermits de vertrekzaal midden in het bos gelegen is wandelen we al dadelijk door mooie brede bospaden en komen niet meer uit het bos tot aan de controlezaal. Ook deze locatie is eigendom van een schutterij, Sint Dionysius Opoeteren en ook deze schutterij won in 2007 het OLS en mocht het organiseren in 2008. Toch wel benoemenswaardige prestaties van deze schuttersgilden.

Na de controle krijgen we een meer gevarieerd parcours geserveerd, afwisselend bos, velden, weiden en een kleine woonlocatie met mooie hoevetjes. Het bos is in deze periode natuurlijk niet op zijn schoonste, maar we wandelen toch door mooie kronkelende paadjes en regelmatig moeten de kuitspieren aangesproken worden om de korte hellinkjes te beklimmen.

We passeren het domeinbos Aerdshouw, een natuurgebied met oude eikenbomen en beuken, de favoriete woning van tal van zangvogels. Ook marterachtigen, reeën en everzwijnen vinden hier hun verstopplaats. Na dit bos komen we terug in open landschap en via een verharde weg van het  fietsroutenetwerk bereiken we de aankomst. Het is weer een frisse maar gezonde wandeltocht geworden en we danken dan ook de club voor de perfecte bepijling, de vriendelijke medewerkers en de goede organisatie van deze wintertocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise