Mistige Winterwandeling door Ninove

Ninove is een stad gelegen aan de Dender in de Denderstreek, in Oost-Vlaanderen. Wandelclub De Marktrotters Herne, hielden vandaag hun jaarlijkse Eindejaarstocht. De start was in de Scholen H. Harten te Ninove. Een modern gezellig provinciestadje met een rijke en boeiende geschiedenis. De wandelaar kon de vele bezienswaardigheden bewonderen. De decanale barokke Onze-Lieve-Vrouwekerk is een beschermd monument, ook het neoclassicistische Oud-Stadhuis is beschermd.

Maar we kwamen ook voor de natuur in deze streek. En groen kregen we in overvloed tijdens deze  winterwandeling, langs vele trage wegen. Wandelen langs de Dender was top. De dender is de snelst stromende rivier van Vlaanderen. Hij ontspringt in Henegouwen in twee takken, die in Ath samenkomen. Stroomt dan verder over Geraardsbergen, Zandbergen, Ninove en Aalst, om in Dendermonde uit te monden in de Schelde.

Door weiden, velden, bos, stappen over knuppelpaden, en dit met een prachtige fauna en flora, het was super genieten. Spijtig van de mist, maar het bleef droog, zodat we zonder paraplu door het slijk (hier en daar) konden wandelen. Het natuurgebied Dendervallei Ninove, is zeker een aanrader voor de natuurliefhebber.

We kregen een fantastische natuurwandeling, in deze Denderstreek. Stappen door de Oudste, de Stoutste en de Wijste stad was een aangename verrassing. De Oudste vanwege de naam, Ninove lijkt sterk op de Bijbelse stad Ninive. De stoutste omdat ze de aanvallende Aalstenaars met open poorten te lijf ging. De wijste omdat het een der enigen steden was die geen stadsnar betaalde.

We dankten in de ruime startzaal de vele vrijwilligers voor deze puike organisatie. Dank aan de 1882 wandelaars voor jullie komst.

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem