Naar de wijngaardberg

De wandeling in Rotselaar startte langs vele mooie bospaadjes richting de eerste rustpost. Omdat het gesneeuwd had, was het op sommige plaatsen gevaarlijk glad. Gelukkig laat een wandelaar zich niet afschrikken door een beetje sneeuw.

DSCF0669

Na de rust werd het tijd voor het echte werk. De wandeling ging richting de Wijngaardberg. Dat is een heuvel van 72 meter hoog, met toch wel pittige hellingen. Ongeveer 6 miljoen jaren geleden is deze berg ontstaan. Het was een zandbank die achterbleef toen de zee zich langzaam terugtrok. Zodra de zandbank met de lucht in contact kwam, oxideerde het ijzer en klitte het zand samen tot de bekende roestbruine ijzerzandsteen. Langs de ene zijde van de berg vinden we vooral bossen die de wandeling doorkruiste.

Op de zuidhelling staan vandaag vele fruitbomen. Op deze helling werd vanaf 1814 aan wijnbouw gedaan. Vandaar de naam Wijngaardberg. Om de wijnstokken tegen de koude noordenwind en dieren te beschermen, werd op de perceelsgrens een muur aangelegd, met los op elkaar gestapelde ijzerzandstenen. Deze wijnmuur is nu al een tiental jaar een beschermd monument.

Ook na de Wijngaardberg was de wandeling zeker nog de moeite. Via vele prachtige paadjes werden de wandelaars terug naar het Montfortcollege geleid. Wandelclub de Bollekens hebben in Rotselaar een heel mooi parcours uitgestippeld. De vele wandelaars die vandaag kwamen opdagen kunnen dat zeker bevestigen.

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Bart Vanherck.