Kerstsfeer opsnuiven in Oostende

Op zondag 16 december 2018 trek ik naar Oostende, Koningin der Badsteden. Vanuit Zaal ’t Bosjoenk gelegen langs de Zinnialaan organiseren de Keignaerttrippers hun eindejaarstocht Oostende met Kerstlicht. Of moeten we nu eigenlijk spreken van Oostende met Winterlicht?….. Met de feestperiode in zicht is dit in ieder geval een ideale gelegenheid om bij valavond toch maar de klassieke kerstsfeer op te snuiven. De club had terug kosten noch moeite gespaard om de nodige uitstraling te geven aan een kerstwandeling langsheen de feeërieke Oostendse verlichting. Vorige jaren werd gestart in het KTA langs de Leopold III-laan, maar deze gebouwen zijn rijp om gesloopt te worden. Er werd dan maar uitgeweken naar de polyvalente zaal ’t Bosjoenk. Een iets kleinere zaal, bijgevolg werd dit jaar afgestapt van de traditionele 3-lussenwandeling en deed het Koninklijke Atheneum dienst als bijkomende rustpost.

De parcoursbouwer stuurt de wandelaars meteen langs de prachtiger kustjachthaven van Oostende, gekend van de driemaster de Mercator. Ik stap langs de visserskaai, met zijn vernieuwde vistrap richting de beruchte Rock Strangers van Arne Quinze.

Om het hart van de winterevenementen niet volledig weg te trekken uit de binnenstad pakte Toerisme Oostende ook dit jaar uit met de lichttunnel in de Adolf Buylstraat, wellicht opnieuw dé blikvanger van Winter in Oostende. Ik ga vandaag ook wat mooie brok natuur opsnuiven in het Maria Hendrikapark, het grootste park van Oostende. Vooraleer ik het park langs de Nelson Mandela hangbrug verlaat valt hier Three Graces op. Ik kom voorbij het ruiterstandbeeld van Leopold I, de voormalige koninklijke villa, kuier wat langs de zeedijk en flaneer nu wat langs het prachtige Casino-Kursaal. Na de laatste tussenstop maak ik mij klaar voor een heerlijke passage doorheen de feeërieke kerstmarkt in het mooie Leopoldpark.

Naast de ijspiste op de vijver vind je hier meer dan 50 kerstchalets met delicatessen van over heel de wereld. Met deze gezelligheid en de warmte kan je er uren vertoeven, helaas moet ik ook nog een kort stukje wandelen tot de finish. De weergoden waren redelijk gunstig gezind vandaag, het bleef droog, geen gladde wegen, de zon was van de partij, alhoewel een opkomende mist wat roet in het eten kwam gooien. Er kwamen vandaag maar liefst 2181 wandelaars genieten van deze mooie editie van Oostende met Kerstlicht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere