Bezienswaardigheden Sint-Truiden

Sint-Truiden in kerstsfeer

We komen net van een weekendje Spa, en op terugtocht nemen we een wandeling mee in Sint-Truiden. Bestuur en medewerkers van A.C. Aviat Sint-Truiden heten ons hartelijk welkom in domein Terbiest.

We wandelen eerst door de het domein het Speelhof, voortijds buitenverblijf van deTrudo Abdij. De voormalige abdijhoeve en andere dienstgebouwen langs de Abdijstraat en Stenaertberg zijn oorspronkelijk 17e-eeuws, maar in de loop der eeuwen sterk aangepast aan uiteenlopende functies. Momenteel zijn er het Stedelijk Museum en het Hoevemuseum in ondergebracht. Het Speelhof is nu een prachtig natuurgebied. We wandelen verder langs Vloedgracht Hornemolen, drassige velden en weiden. En zo komen we terecht in het stadspark in Sint-Truiden zelf, waar eenden en duiven een mooie habitat hebben. In het park staat ook een mooi perensculptuur, Sint-Truiden is de streek van de peren en de stroop.

In de rustpost zijn de medewerkers ook in kerstoutfit. We bezoeken we eerst de Kerstmarkt in Sint Truiden en daarna banen we ons een weg door smalle weggetjes tot aan een burgerhuis waar ze ons een Glühwein of een frisdrank aanbieden. Erna begeven we ons op de site van Het Begijnhof, zeer mooi behouden in de stijl van vroeger.

We keren nu terug via onverharde wegen tot aan de Oude Hotelschool Terbiest. Met de sluiting van de hotelschool komt een eind aan 65 jaar dag- en avondonderwijs op en rond het kasteeldomein van Terbiest. Het park van Ter Biest met zijn grasvelden, bomengordel, bomengroepjes en solitairen strekt zich uit ten noorden van het kasteel en ligt deels binnen de oude omgrachting.

                                 DSC00277

Nu rest ons nog enkele Honderden meters tot in de startzaal, en deze zit goed vol. Het was een heel mooie en interessante wandeling met dank aan de organiserende club.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier