Wandelen combineren met jeneverdegustatie

Vandaag trek ik richting Zottegem om er deel te nemen aan de Jenevertocht, een organisatie van de plaatselijke wandelclub Egmont. De startplaats is voorzien in deelgemeente Leeuwergem, maar er kan ook gestart worden in die andere deelgemeente Oombergen, een prachtig initiatief! Om wat parkeerproblemen te vermijden besluit ik te starten in het O.C. van Oombergen.

Ik begin met de plaatselijke lus en het zou duidelijk worden dat deze wandeling door de parcoursmeester aan elkaar geweven werd door heel wat afwisseling en prachtige vergezichten. Stukken onverhard, weide doortrekken, en immens mooie, soms modderige natuurstukken zorgden voor het avontuurlijke aspect. Het einde van deze lus leidde me in de richting van de overheerlijke geur van hun befaamde Egmontworsten.

Vlak na de pauze worden de wandelaars getrakteerd op een jenever of likeurtje bij Stokerij Mertens. Familiebedrijf Jenever Mertens in Zottegem maakt al meer dan 30 jaar jenever en likeuren. Dat een jenever van de familie Mertens een echt streekproduct is, blijkt uit het beschermde O’de Flander-label dat hun producten kenmerkt. Onder dat label worden enkel jenevers ondergebracht die op Oost-Vlaams grondgebied gemaakt worden.
Op het einde van een één kilometer lange dreef ontdekt men een bijna vierhoekig kasteel, door water omringd: het bekende kasteel van Leeuwergem. Zijn elegantie wordt zowel binnen als buiten verleend door zijn Lodewijk XV-stijl.

Ondertussen ben ik aangekomen in de startzaal, voor mij dus een rustpost…. De vele charmante medewerkers gaan gewillig op de foto wanneer ze horen dat ik reporter van de wandelgazette ben. Een opeenvolging van kerkwegen en veldwegen stuurt de wandelaars hierna richting Hillegem. Ik volg een stuk van de Cotthem wandelroute richting Oombergen. Cotthem wordt aangeprezen als de poort tot de Vlaamse Ardennen vanwege zijn groen karakter. Ik wandel voorbij de Nieuwpoort molen in Oombergen. Het is een stenen romp als restant van een windmolen uit 1905. In 1993 werd hij verbouwd tot woning en later tot vakantiewoning.

De Egmontstappers konden terugblikken op een zeer succesvolle midweektocht. Ik heb enorm genoten van een mooie, landelijke wandeling in een licht glooiend landschap met prachtige vergezichten.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton