Brugge binnenste buiten

De Brugsche Globetrotters organiseren op deze 22 december hun tocht Brugge binnenste buiten in Kerstsfeer. Startend in het KTA-Brugge, werd er echt werd binnenste buiten gewandeld! Door smalle straatjes en kleine steegjes, langs prachtige gebouwen en monumenten naar de eerste rustpost in de school Sint-Leo Hemelsdaele. Gelukkig waren startzaal en rustpost voldoende groot om de grote toevloed aan wandelaars op te vangen.

Statige herenhuizen, kleine arbeiderswoningen en godshuizen wisselen elkaar af. In Brugge zijn ook veel religieuze gebouwen en monumenten terug te vinden. Op bijna elke hoek van een straat is er wel ergens een heiligenbeeld of een andere verwijzing naar het katholieke geloof te zien.
Maar ook kunstenaars hebben er een plaats. Een kort deel van de Boeveriestraat werd omgedoopt tot Joris Dumeryplein, als eerbetoon aan Joris Dumery. Dumery was een bekend klokkengieter en bouwer van verschillende beiaarden. Op het Dumeryplein werd een houten staketsel met voetklok geplaatst.

Ook Jan Van Eyck, schilder van onder andere Het Lam Gods, heeft zijn plein en standbeeld in Brugge. Hans Memling, eveneens kunstschilder en tijdgenoot van Jan Van Eyck, was net als Van Eyck een van de bekendste Vlaamse Primitieven en kreeg zijn standbeeld in Brugge.
Er wordt ook op de buitenste stadsomwalling gewandeld en sinds het ontstaan van deze stadsvesten, aan het einde van de 13de eeuw, worden ze gesierd door molens. Vandaag staan er nog vier exemplaren op de Kruisvest. De Sint-Janshuismolen (anno 1770), de enige molen die nog te bezoeken is, behield zijn oorspronkelijke stek en maalt nog altijd graan.

Na de stadsvesten is de binnenstad opnieuw aan de beurt. Er wachten de wandelaars nog enkele mooie gebouwen waaronder de godshuizen Paruitte.
Ook het water, met de vele mooie bruggen, is alomtegenwoordig in Brugge. Veel mensen genieten op deze prachtige, zonnige dag van een boottochtje.
Na de tweede rustpost worden de stappers over de kerstmarkt gestuurd. Het is er een drukte van jewelste, je kan er letterlijk op de koppen lopen. Het gaat nu richting het station. Door het station naar de achterzijde en zo richting KTA.
Een prachtige wandeling door Brugge, met veel bezienswaardigheden. Een perfecte organisatie van de wandelclub, het was genieten. Maar liefst 3949 wandelaars lieten zich bekoren door deze prachtige stad.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Josiane Questroy
Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton.