Wintergroen Herk de Stad

De voorspelde regen deed zich deze morgen gelden. Even de buienradar gecontroleerd, die opklaringen in het vooruitzicht stelde. In het startlokaal was het nog erg rustig, waarschijnlijk waren de wandelaars nog een beetje aan’t twijfelen. Ze hadden ongelijk want al snel kwam de zon schuchter door de wolken priemen.

De wandelpijltjes stuurden ons even door het centrum maar al vlug mochten we genieten van het landelijke gedeelte rondom de stad. We passeerden veelal weilanden en fruitboomgaarden, die er een beetje kaal en troosteloos bijstonden in dit jaargetijde. Hier en daar zagen we wat kerstversiering aan de huizen, maar dat was toch eerder schaars. Na een poosje werden we een klein bospaadje ingestuurd. Hier was het wel even opletten voor de toch wel moeilijk begaanbare vlonderpaden.

Mooi was het wel in die ongerepte natuur. Daarna ging het verder door de dorpskern van Donk. Een interessant kunstwerk trok onze aandacht. Bij nader inzien ontdekten we dat het hier ging om Graaf Robert I van Haspengouw die in 741 een stuk grond met kerk aan de abdij St Trudo schonk. Hierbij werd de plaats DUNGO (waar Donk zijn naam aan ontleent) vermeld. Aan de overzijde werden we erop attent gemaakt dat in de kerk een mooie kerststal te bezichtigen was. Heel even een kijkje gaan nemen in dit serene gebouw.

Een paar honderd meter verder bereikten we de controle waar het al een drukte van jewelste was. Tijd dus voor een broodje en een geurend kopje koffie. Verder ging het dan weer tussen de landerijen door over goed verharde paden. We konden hierdoor rustig rondkijken en genieten van de mooie wolkenformatie die vandaag het plaatje compleet maakten. Er volgde nog een passage door een mooi geboortebos. Als we bijna het einde van onze tocht bereikten, werden we nog even het park Olmenhof ingestuurd. Een mooi recreatiepark met het kasteel de Pierpont.

Zo kwam er weeral een einde aan een toch wel mooie landelijke wandeling bij winderig maar droog weer. Wie kan er nu niet genieten van zo een heerlijke dag, waarvoor dank aan bestuur en medewerkers van club Horizon Donk.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise