Winter Wonderlandtocht Munkzwalm

Ofschoon de tocht niet vermeld was in de Walking zou er toch behoorlijk wat volk afzakken naar Munkzwalm (circa 1500). De titel van de tocht dekte niet helemaal de lading, daarvoor was het te warm voor de tijd van het jaar. Wandelclub Op Stap Zwalm stond met zijn medewerkers klaar in de Zwalmparel, een ruime startplaats vlakbij het station. De zaal ademde een warme kerstsfeer uit, uiteraard was ook de kerstman aanwezig. Naast de startplaats was er geen andere rustplaats, er waren drie lussen van een goeie 6 km. Ik opteerde voor lus 1 (7,2 km) en lus 2 (6,7 km), 14 km te stappen aldus. Lus 3 was voorbestemd voor de rolwagens.

2018-12-21 Munkzwalm-3

Zwalm in Oost-Vlaanderen is de fusie van 12 kleine gemeenten: Beerlegem, Dikkele, Hundelgem, Meilegem, Munkzwalm, Paulatem, Roborst, Rozebeke, Sint-Blasius-Boekel, Sint-Denijs-Boekel, Sint-Maria-Latem en Nederzwalm-Hemelgem. Je moet hier al een tijdje wonen om ze uit het hoofd te kennen. De oppervlakte van de fusiegemeente bedraagt slechts 33,82 km² en telt een goeie 8.000 inwoners. Munkzwalm is eigenlijk de hoofdgemeente (klikken op onderlijnd woord voor meer uitleg). We zouden een paar deelgemeenten doorkruisen. De Zwalmstreek is een van mijn favorieten omdat de sfeer hier zo uniek is. Je komt nauwelijks een wagen tegen, de streek is doorspekt met smalle onverharde en betegelde paadjes, het is heuvelachtig, overal is de Zwalm (bijrivier van de Schelde) nadrukkelijk aanwezig met een aantal watermolens. Het is er zo rustig midden pure natuur.

Wat bezienswaardigheden betreft gaat het vooral om watermolens en kerken, ieder dorpje heeft er wel een. Watermolens die aan de orde waren: de IJzerkotmolen in Sint-Maria-Latem en de Zwalmmolen in Munkzwalm. We passeren de kerken van Munkzwalm (Sint-Mattheüskerk), Sint-Maria-Latem (Onze-Lieve-Vrouwkerk) en Roborst (Sint-Dionysiuskerk).

Het was een mooie tocht te midden pure natuur in een oase van rust. De parcoursbouwer had al die prachtige stukjes aan elkaar gebreid tot een zeer aangenaam geheel. Dank aan het bestuur en de medewerkers van de organiserende club voor een heerlijke wandeldag in de Zwalmstreek.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere