Regen en modder ontsieren Kersttocht

Op zondag 23 december 2018 stonden de Heuvellandstappers in voor hun Kersttocht vanuit het OC De Klaverhulle in Wijtschate, één der oudste dorpen van het mooie Heuvelland. De wandelaars zouden vandaag een blik werpen op de nog meest zichtbare relicten uit den Grooten Oorlog in en rond rond Wijtschate. Ook de mooie vergezichten op de glooiende streek zijn er steeds schitterend, alhoewel het barslechte weer vandaag veel roet (modder) in het eten kwam strooien.

We zitten volop in de donkere zes weken, ik besluit om iets later te starten dan normaal. Maar echt helder zou het vandaag nooit worden. Zowat de ganse voormiddag moest ik de regen en veel modder trotseren.
Mijn fototoestel bleef vaak in de tas vandaag, maar ik probeerde er toch het beste van te maken.
In Wijtschate, tijdens WOI als Whitesheet uitgesproken door de Britten, werden in maart van dit jaar archeologische opgravingen gedaan waarbij archeologen een bijzonder intact Duits bolwerk met bijhorende loopgraven ontdekten. Uiteindelijk zijn de stoffelijke resten van 128 soldaten gevonden.

Langs de Kraters en Mijnen-route word ik onmiddellijk een vrij modderige dreef ingestuurd. Het zou vandaag niet de eerste en laatste zijn……
De tocht gaat langs de kerk weg en duikt het donkere Kampagnebos in. Enkele overblijfselen van stellingen brengen ons terug in herinnering aan de Grootten Oorlog. Een aantal bunkers die nu onderdak verschaffen aan vleermuizen en een restant van een gemetste schacht met de naam Dietrich, zijn de stille getuigen van een bewogen periode. Net voor de Spanbroekmolenkrater, de grootste en meest imposante mijnenkrater in de Westhoek, is het een flink stuk ploeteren richting Wulvergem waar de wandelaars dankbaar gaan rusten en wat vuile kledij proberen proper te krijgen.

Ik wijzigde mijn geplande route en stevende na de rustpost recht op de finish af. Net geen 1000 wandelaars hebben vandaag het regenweer getrotseerd en toch genoten van mooie maar natte Kersttocht, waarbij het oorlogsverleden die de streek tekent als een rode draad door de diverse trajecten liep. Meer dan welke oorlog ook, de Groote Oorlog 14-18  heeft ook hier zijn sporen nagelaten.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton