Bossen, dreven, kerkwegels en natuurgebieden Doomkerke

Natte Putje Wintertocht in Doomkerke (Ruiselede)

Wegens andere verplichtingen wou ik mijn tocht van 13 km beëindigen bij droog weer, dat was het weer dat voorspeld was. Niets was minder waar, ik was nauwelijks vertrokken of het begon met regenen, miezel maar zonder ophouden zodat fotograferen moeilijk was (sorry voor mindere en verwijderde foto’s) en natte kleren erbij hoorden. Gelukkig voor WSV De Molenstappers Ruiselede volgden de wandelaars de voorspellingen en zo waren de meesten al aanwezig in Doomkerke.

Doomkerke is eigenlijk geen deelgemeente van Ruiselede maar een straatdorp, zijnde een landelijke woonkern van ongeveer 700 inwoners in het noorden van Ruiselede. Het is een zeer dankbaar wandeloord gezien de interessante omgeving: bossen en veel landelijke wegen. De bezienswaardigheden zijn dun bezaaid maar de neogotische Sint-Caroluskerk is er alleszins één van. (Klikken op onderstreepte woorden voor meer uitleg). Zij kreeg de bijnaam ‘kathedraal van te lande’. Zij werd gebouwd in 1864-1865 op initiatief van pastoor Doom.

Eens de kerk gepasseerd ging het meteen de bossen in. Ik zou tijdens mijn tocht de Gemeentebossen, de bossen van Sint-Maria-Aalter en de Vortebossen bewandelen. Net ten westen van Kruiskerke liggen twee interessante bosgebieden naast elkaar. ln het zuiden ligt het natuurgebied De Vorte Bossen en in het noorden de gemeentebossen van Ruiselede, waar sinds kort een aanpalend stuk is aangekocht door de Vlaamse overheid (Bruwaanbos). Middenin het bos ligt een kleine vijver ‘deVisserije’, een vroegere zandwinningsput. Het eerste deel ging richting Sint-Maria-Aalter met een doorgang van de plaatselijke bossen.

Dreven, kerkwegels en landerijen met natuurgebieden waren aan de orde. Ondanks de regen en een glad bladerdek was het vooral genieten van mooie stukjes pure natuur. Twee verzorgde rustplaatsen en een gratis koffie maakten het feest compleet. De organiserende club met op kop zijn parcoursbouwer had zich weer van zijn beste zijde getoond, de vele medewerkers zorgden voor een hartelijke opvang. Dank aan de organiserende club.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere