Kerstsfeer in boekendorp Damme

Ik reed richting Damme, dat was al een tijdje geleden en de kerstsfeer had ik er nog nooit geproefd. Ik was niet de enige, het was er lekker druk in het stadhuis waar de startplaats gevestigd was. Levenslijnteam Damme was de organisator van de Damse kersttocht. De medewerkers hadden zoals steeds gezorgd voor een aangename sfeer en de kerstattributen waren aanwezig. Ik maakte mij op voor een tocht van 15 km. Het was koud en licht gevroren, de zon was nog niet doorgebroken, dit was een gunstig moment voor sfeerrijke foto’s.

Damme is één van de kleinste en tegelijk één van de meest pittoreske stadjes van België.  Weinige kleine plaatsjes hebben zo’n uitgebreid historisch patrimonium als Damme. Menig oud gebouw zijn de trotse overblijfselen van een rijk verleden, het fraai stadhuis is er één van. Gelegen in de vruchtbare groene polders is het stadje ook de uitgelezen uitvalsbasis voor een verkwikkende wandeling. Water en bomen zijn er prominent aanwezig. Het Zuidervaartje was onze eerste passage vanwaar we een blik konden werpen op de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Al spoedig ging het richting Damse Vaart, een natuurmonument. De vaart vormt het mooie kader van de groene polders. De machtige kromgewaaide Marilandica populieren weerkaatsen mooi in het water. Langs rustige, autoluwe wegen ging het richting Oostkerke waar de rustpost gevestigd was in de Beuterblomme.

Oostkerke vormt samen met Hoeke, Lapscheure, Sijsele, Vivenkapelle en Moerkerke de stad Damme. Deelgemeente Oostkerke is 1752 ha groot en telt een 600-tal inwoners. In 1974 werd Oostkerke verkozen tot het mooiste dorp van West-Vlaanderen. Dat kon ik ervaren met de lus doorheen het dorp. Bezienswaardigheden zijn de witgeschilderde witte gevels, de dorpsmolen, de Sint-Kwintenskerk en het kasteel. Leopoldkanaal en Schipdonkkanaal zijn er ook.

Na een 2de rust in De Beuterblomme ging het stilaan terug richting Damme met nog enkele leuke verrassingen: het Verbrand Fort en de uitkijkpost (tevens rustpost met gratis jenever) van Natuurpunt. Nog een oversteek van de vaart en het einde kwam in zicht. Het was een mooie, afwisselende tocht met veel stukjes pure natuur. Dank aan de organiserende club voor een feilloos verloop.

2018-12-26 Damme-154

Klik hier voor de site van de stad Damme met zeer interessante informatie

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere