Eindejaarstocht in het teken van Hendrik Geeraert

Op de laatste donderdag van het jaar organiseerde Wandelclub Nieuwpoort vanuit de Stedelijke Feestzaal van de Vismijn aan de Kaai hun jaarlijkse Hendrik Geeraerttocht. De parcoursbouwer had vandaag opnieuw 4 verschillende omlopen uitgestippeld gaande van 5 tot 21 km, voor elk wat wils dus.

De tocht vandaag is genaamd naar een ware held in de Belgische geschiedenis. Hendrik Geeraert is geboren te Nieuwpoort op 15 juli 1863 en overleed te Brugge op 17 januari 1925. Deze Belgische volksheld werd tijdens de Eerste Wereldoorlog beroemd bij de Belgische soldaten als de Nieuwpoortse binnenschipper die in oktober 1914 de sluizen in Nieuwpoort opende en zo het Duitse leger een halt toeriep. Het is pas na de oorlog dat hij als ‘sasmeester’ werd aangesteld. In opdracht van het Nieuwpoortse stadsbestuur heeft de Veurnse kunstenaar Brecht Ledene een bronzen borstbeeld gemaakt van Hendrik Geeraert. Hendrik Geeraert kreeg na de oorlog tal van medailles en onderscheidingen, en zijn portret werd in de jaren 50 gebruikt op het bankbiljet van duizend Belgische frank.

De 21 km-stappers maken eerst lus van een goeie 7 km richting het Koning Albertmonument om langs het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke richting het Provinciedomein Koolhofput te trekken. Deze diepe waterput van 10 ha is ontstaan door uitgraving van zand voor de aanleg van de A18. We genieten nu van een wandelpromenade van de vismijn langs de havengeul en het Prins Mauritspark richting Centrum Ysara. Van hieruit maken de grootste afstanden nog een extra lus. We flaneren langs de zeedijk en stappen voorbij de plaats waar, vandaag precies één jaar geleden, een kraan omverviel. Een spijtig voorval met tragische omloop. We volgen de Kruwerswandelroute richting Ter Yde. Op deze lus stappen we door één van de laatste, grote duinengordels die men nog terugvindt aan onze Vlaamse kust.

Tijdens het laatste stuk van deze mooie wandeling worden de wandelaars een gluhwein aangeboden in het plaatselijk kaartershuis nabij het zwembad. Nadat we doorheen de Kerstmarkt van Nieuwpoort werden geleid, trekken we richting finish waar we reeds van ver de overheerlijke geur van verse pannenkoeken opsnuiven. Wandelclub Nieuwpoort kon terugblikken op een zeer geslaagde eindejaarstocht waarvoor méér dan 2000 wandelaars de inschrijvingstafel passeerden.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton