Doorheen Lommels zand

Deze keer ging ik op 27 december in Heeserbergen wandelen. Dit gehucht behoort tot de stad Lommel. Lommel ligt tegen de Nederlandse grens. Het was een gezond wandelweertje, en erg druk rond in de zaal Het Zand. De organiserende wandelclub W.S.V. Milieu 2000 zorgde ervoor dat alles vlekkeloos verliep. Zij zorgden voor een gevarieerde wandeling van 5 t/m 25 km.

Bij het verlaten van de zaal wandel je eerst door de wijk van Heeserbergen , daarna kom je in het Kempisch groen. Kriskras wandel je door het heuvellandschap Het Bosland. Het grootste avonturenbos van Vlaanderen Het Bosland is 4679 ha groot. Het ligt in de gemeenten Lommel, Hechtel-Eksel en Overpelt. Wat dieper in het bos zit je in het Sahara speelbos. We genieten even van het vlechtwerk op maat gemaakt voor kinderen.

De eerste tussenstop in het scoutsheem is niet veraf. Na een korte pauze wandel je onmiddellijk terug in het groen. Na een poosje kom je in de Blekerheide een goed bewaard heidegebied. Via een hangbrug de langste voetgangersbrug van Limburg verlaat je de Blekerheide. Deze brug loopt boven het water van het  Kempisch kanaal Bocholt – Herentals . Even verder wandel je van het ene kunstwerk naar het andere. Zo komt men aan een uitkijktoren. Deze toren is 30 meter hoog en van daaruit kan men genieten van het groot vijvergebied. Voorbij het kunstwerk is de tussenstop  niet veraf.

Na een korte pauze wandel je in de richting van de toegangspoort de Sahara. Het is een lust voor het oog, stappen door het witte zand, tussen de kronkelende dennenbomen en rietkragen. In de zomer komen vele toeristen pootjebaden of zwemmen. Van daaruit is het nog even genieten, tot aan de zaal. Ik heb er echt van genoten, van deze winterwandeling, samen met de 1505 wandelaars. (Verslag : Theo Vallons)

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Theo Vallons