In den Doenkere Zeswekentocht

Tussen Kerst en Nieuwjaar, meer bepaald op vrijdag 28/12/2018, stond wandelclub De Rustige Bosstappers uit Jabbeke paraat voor alweer de 8e editie van hun In den Doenkere Zeswekentocht. De naam alleen al van deze wandeltocht laat eventjes de wenkbrauwen fronsen. Ware het niet dat de organisatie wil zinspelen op de weerspreuk duidend op de 6 donkerste weken van het jaar. Drie vóór en drie na kerstdag, de dagen in deze periode zijn immers de kortste, de nachten de langste.

Het is een grijze ochtend als ik zaal Sarkoheem in Zerkegem bereik. De naam dankt haar bestaan aan de Frankische hoofdman Sarko, die zich hier zou gevestigd hebben. De nederzetting kreeg de naam Sarkinghem mee, wat doorheen de jaren zou leiden tot Zerkeghem in 1335. De Doenkere Zeswekentocht doet haar naam alle eer aan, onder een sombere, mistige wolkenhemel vat ik lus 1 aan in het zog van de St-Vedastuskerk. Deze lus trekt richting Snellegem met zijn wiekenloze Boerenmolen, daterend van 1858. De molen werd in 1981 beschermd als monument en de ruime omgeving, met inbegrip van een deel van de Waalbeek, als landschap. Ik trek de Maskobossen in, een uitloper van het grote Vloethemveldgebied. Het is er genieten van het uitzicht, de rust en de mooie natuur.

Lus 2 gaat onverhard de richting uit van het natuurdomein De Hoge Dijken, in de volksmond de Roksemput genoemd. Eeuwen terug strekte zich hier een groot duinengebied uit. Dat maakte deel uit van een landtong van de zandstreek. Bij de aanleg van de autoweg Jabbeke-Veurne werd dit duinenzand gebruikt.

7

Zo ontstond een grote put van wel 15 tot 20 meter diep. Toen nam de natuur er terug bezit van en werd de grote waterput een uniek overwinteringsgebied achter onze kust voor tal van watervogels. Ik neem hier enkele foto’s vanuit een vogelkijkhut.
De derde en meteen de laatste, verkorte lus is volledig verhard en trekt richting Molenhoek.

De RBS-stappers zorgden op deze laatste vrijdag van het jaar voor een mooie lussenwandeling, voorzien van veel stukken natuur in en rond Zerkegem. Met een opkomst van iets meer dan 900 wandelaars konden zij tevreden terugblikken op een zeer geslaagde wandeldag.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton