Langs de historische gebouwen van Kortrijk

4.200 wandelaars op Kortrijk feeëriek

De afsluiter van de Vierkunststedentrofee is een klassieker die niet alleen de clubwandelaars weet te bekoren maar ook heel wat niet aangeslotenen w.o. opvallend veel families met kinderen. Er stond WSK Marke een drukke dag te wachten want de opkomst brak alle records.

 

Ik koos voor de 7 km gezien de drukte en het feit dat ik overal moest stoppen om een foto te nemen. Ik zal geen beschrijving geven van het parcours maar mij beperken tot de bezienswaardigheden die ik ben tegengekomen op mijn weg. De straten en pleinen waren overvloedig verlicht. Het Schouwburgplein bevat het moderne kunstwerk ‘Fontein de Golf’ dat half verscholen zat tussen de kerstversiering. Zo krijgen we daar van de historische gebouwen niet veel te zien. Van de Sint-Maartenskerk (12de eeuw) is enkel een glimp op te vangen. Aan de fraai verlichte ‘Café Rouge’ gaat het via een smalle doorgang richting Begijn hof. Deze heerlijke oase van rust is Werelderfgoed van UNESCO (sinds 2-12-1998). De 41 barokke huisjes stammen uit de 17e eeuw. De Onze-Lieve-Vrouwkerk is een ander fraai gebouw, 13de eeuw. Niet voor de laatste keer doemen de Broeltorens op. Ze zijn een onderdeel van de oude stadsvestingen en het meest charmante monument van het middeleeuwse Kortrijk. Het gaat dan richting rustpost.

 

Na de rust gaat het richting Grote Markt die baadt in het licht en ik slechts zijdelings passeer. Ik ga het stadhuis binnen (gratis toegang) waar de raadzaal gebeeldhouwde schouwen herbergt. Nadat ik een glimp opgevangen heb van het belfort gaar het richting Onze-Lieve-Vrouwhospitaal (13de eeuw). Ook de Budawijk werd aangedaan. Stilaan gaat het richting finish. Einde van een ontspannende en leerrijke wandeling doorheen Kortrijk. Intussen hadden we ook al twee gratis proevertjes gekregen. Een dikke proficiat aan de organiserende club WSK Marke voor de goede organisatie, ruime zalen en mooi uitgestippeld parcours.

2018-12-28 Kortrijk-80

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton