Top Euraudax wandeling door Luik

Maar liefst 129 wandelaars hadden de verplaatsing gemaakt naar Luik, een provinciehoofdstad, om er in groep deel te nemen aan een wandeling van 25km. Vertrekken deden we door het station complex, één van de mooiste van België. Bekend is de inrichting met de trappenpartij.

De tocht ging verder naar het dorpje Ans met zijn Église Sainte-Marie. En onderweg zag men nog de oude restanten van het oude station Rocourt. We wandelden ook door het dorpje Voroux-Lez-Liers, het verste punt van deze wandeltocht. Een ongewone passage  was stappen door de 20 ha grote begraafplaats van Sainte-Walburge. Een glooiend stukje van de tocht was zeker naar de Citadel, maar eens boven kreeg men een mooi panoramisch uitzicht over de stad Luik. De beroemde straat ‘Montagne de Bueren’ eveneens gekend om zijn vele trappen (374 stuks), gingen we dalend naar het centrum.

De kerstmarkt was op de Place Saint-Lambert, met vele kersthutjes rond een reuzenrad. Op deze Place staat ook het stadhuis en het Prins Bisschoppelijk Paleis, waar op 13 december 2011 Nordine Amrani 5 mensen doodde en 123 anderen verwondde. Men kan dit lezen op de herdenkingsplaat, die men hier vindt aan de andere kant van het plein ter hoogte van de bushaltes. Het is hier op deze plaats dat deze wandeling officieel ten einde was, maar we stapten dan via de winkelstraatjes rond de Kathedraal, het centrum uit. Ter hoogte van de Albertbrug vindt men ook het beeld, dat door de lokale bevolking  Li Torê genoemd wordt.  Dit beeld is controversieel omwille van zijn naaktheid. Zo kwamen we dan toch allen op de startlocatie aan. (verslag Birger Coullier)

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Birger Coullier.