Op naar 2019 in Opglabbeek

We hebben vandaag onze zinnen gezet op de eindejaarstocht te Opglabbeek, gemeente in Midden-Limburg. Limburg wordt bestempeld als de groenste provincie van Vlaanderen, met als blikvanger het Nationaal Park Hoge Kempen. Vandaag wandelen we aan de noordzijde van dit gebied dat genoemd wordt als een Nationaal Park Plusgebied. We bevinden ons hier in een gedeelte van de Duinengordel, een heide- en boslandschap van 3000ha en op de rand van de Oudsberg, de grootste en hoogste stuifduin van Vlaanderen. Deze torent een 30-tal meter uit boven het Kempens Plateau. De fusie van Opglabbeek met Meeuwen-Gruitrode, die vanaf 2019 ingaat, heeft zijn naam ontleend aan deze duin met de welklinkende naam Oudsbergen.

Vanaf het begin van de tocht komen we al snel in een bosrijke omgeving, met mooie brede wandelpaden. Het lijkt hier wel een stiltegebied. We passeren een mooi breed hoevegebouw waar ooit de Dornermolen gevestigd was, maar gesloopt werd in 1920. Het was een onderslag watermolen die dienst deed als korenmolen.

We volgen verder de pijltjes die ons al kronkelend heen en weer en op en af door de bossen leiden en het parcours spannend en soms ook inspannend maken. Na enige tijd bereiken we het Kasteel De Schans in Opoeteren. Het werd gebouwd in 1667 en doet momenteel dienst als Cursuscentrum voor Persoonlijke Ontwikkeling.

We naderen stilaan het einde van de tocht, maar er wacht ons nog een verrassing, want even verder wordt iedere wandelaar getrakteerd op een lekker borreltje. Een mooi initiatief van de club om het jaareinde te bezegelen.

Het was weer een tocht om vingers en duimen van af te likken en dit dank zij de puike organisatie van de clubs Bos- en Heikabouters. We wensen dan ook bestuur, medewerkers en alle wandelaars een goed jaareinde en een gezond wandeljaar 2019.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise