Rodeneuzentocht lokt meer dan 2000 wandelaars

Op de laatste zondag van het jaar waren we aanwezig in het West-Vlaamse dorpje Moorslede. We werden er ontvangen door de plaatselijke wandelvereniging De Velodroomvrienden. Van ’s morgens vroeg stonden de talrijke medewerkers klaar in De Bunder om ons de weg op te sturen voor hun Rodeneuzentocht. Een wandelevenement gekruid met tochten van 5 tot 20 km, een wintertocht doorheen het Pater Lievensdorp, in de sfeer van de eindejaarsfeesten.

Tussen de verschillende landbouwbedrijven met grote en kleine boerderijen starten we langs kleine weggetjes door het op- en neerlopend landschap waar algauw een prachtig zicht op de toren van de Sint-Theresiakerk van Slypskapelle onze aandacht trekt. Tussen de uitgestrekte akkerlanden en weilanden door stappen we uiteindelijk naar het centrum van het landelijk dorpje Slypskapelle. Het dorpje dat gelegen is tussen Moorslede en Dadizele telt amper een 1000 tal zielen en één café met feestzaal Sint-Jozef, waar voor ons de rustpost gelegen is. De zaal zat al goed vol, niet verwonderlijk als je weet dat we hier 2x voorbij kwamen. Na de plaatselijke, landelijke lus, stuurt de parcoursmeester ons terug richting Moorslede.

In het plaatselijk brandweerarsenaal worden de wandelaars er getrakteerd op een glaasje glühwein. Op het einde van de tocht kunnen we niet naast het groot bronzen ruiterstandbeeld van Pater Lievens heen. Hierop restte ons nog enkele honderden meters te gaan om tenslotte de wandeling af te sluiten in de prachtige aankomstzaal De Bunder. Er heerste een aangename kerstsfeer in de ruime feestelijk getinte zaal waar iedereen druk in de weer was om hun spaarkaart af te stempelen. Met 5 stempels kreeg men een mooie handdoek en bijpassen washandje aangeboden.

Ik wil nog eventjes vermelden dat vandaag, fotografen en reporters, niet alleen van de wandelgazette, maar ook andere fotografen die als pure hobby tijdens de vele wandeltochten altijd het beste van zichzelf geven, vandaag in de bloemetjes werden gezet. Het bestuur van de Velodroomvrienden hield eraan deze mensen te bedanken voor hun vele vrijwillig werk tijdens hun tochten. Een gebaar dat onder applaus door iedereen enorm werd gewaardeerd.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton