Verrukkelijke pannenkoeken smullen in Oostnieuwkerke

In de Stadense deelgemeente Oostnieuwkerke hield wandelclub Sportkring Oostnieuwkerke op de eerste donderdag van het nieuwe jaar hun traditionele Pannenkoekentocht. Een rustige wandeling te velde werd ons voorgeschoteld. De voetbalkantine van SK Oostnieuwkerke maakte plaats voor de wandelsport. Een maandelijks gegeven trouwens, want de komende maanden is het hier iedere eerste maandag wandelen geblazen en kan men er sparen voor kalkoenbouten.

Na de vele nieuwjaarswensen vat ik de wandeling aan, een rustige aanloop langs de sportterreinen met links van mij het mooie marktplein met haar neogotische O.L.V. kerk. Deze streek hier leeft van de landbouw, zoveel is zeker. De kale landschappen gunnen de wandelaars een blik op de Rodenbachstad.
Ik volg geruime tijd enkele wandelroutes zoals de Kapelletjesroute en de Collievijver wandeling gelegen in de bedding van de Collievijverbeek en de Mandelbeek die beide hier hun oorsprong treffen. Helaas wat later laten we het Moerasbos links liggen. Een mooi natuurgebied doch zoals de naam reeds laat vermoeden betreft het natte en drassige grond. Landelijk stappen we verder tot De Ruiter, ook al een gehucht van Roeselare. Net aan de dorpsrand wacht mij een eerste rustpauze in zaal ’t Ruitercentrum.

Na de pauze gaat het vooral langs zeer landelijke wegen en volg ik een stuk van de Stroroute, de voormalige spoorlijn 64 tussen Roeselare en Ieper. Het is bewolkt en rond het middaguur moet ik eventjes mijn paraplu bovenhalen. De wandeling laat zich inmiddels rustig uitkabbelen in de richting van de bloemengemeente. Ik maak nog een ommetje door de nieuwe woonwijk De Vlaschaard. Ik bereik kort nadien het voetbalterrein, eindigend daar waar ik enkele uurtjes voordien mijn eerste wandeltocht van het jaar had aangevat, in de plaatselijke kantine. De inrichtende club kon best tevreden terugblikken met een opkomst van maar liefst 1422 wandelaars.

Terugblikkend op een aangename rustige landelijke wandeling smikkelen we van twee overheerlijke en bovenal versgebakken pannenkoeken. Want ja, deze tocht had immers niet voor niks iets te maken met deze verrukkelijke, geurige lekkernij.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton