Geen vriestemperatuur tijdens Bovekerkse Vriestocht

Op vrijdag 4 januari stond wandelclub De Motestappers uit Koekelare in voor hun jaarlijkse Vriestocht. Zaal D’Oude Schole in Bovekerke deed vandaag dienst als inschrijvingsplaats, rustpost en eindmeet.
Tot op heden hadden we nog geen last van vrieskou, integendeel. Ook vandaag, moesten we totaal niet vrezen voor bar winterweer.

1

Bovekerke is een deelgemeente van Koekelare. Naast de hoofdgemeente Koekelare grenst Bovekerke ook nog aan de dorpjes Vladslo en Werken en telt een 1000-tal inwoners. Eind maart zal Bovekerke haar geschiedenis eren met een volksfeest. Volgens opzoekingen van de archeologisch-historische kring Spaenhiers zou Bovekerke dit jaar precies 900 jaar bestaan. Dat zal gevierd tijdens het laatste weekend van maart 2019.
Het bekendste gebouw is het Sint-Gertruduskerk, waarvan de toren al in de twaalfde eeuw werd opgericht. Het is meteen ook het oudste gebouw van heel Koekelare. Op het kerkhof bij diezelfde kerk bevindt zich ook het graf van Engelse piloot die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Pas enkele jaren geleden werd zijn identiteit achterhaald en kreeg het graf de naam van William Harold Roebuck.

Er werd de wandelaars zoals ieder jaar een lussentocht voorgeschoteld. Na het nemen van een groepsfoto van de medewerkers maak ik mij op voor drie lussen, goed voor bijna 20 km. De wandelaars maken kennis met de wijk Moscou. Deze wijk was rond het midden van de 19de eeuw de belangrijkste wijk van Bovekerke. Deze houdt mogelijk verband met de oorlog van Napoleon tegen Rusland, circa 1812.
Ik dacht dat we vandaag een mooi stukje natuur zouden aandoen, het Arboretum. Helaas laat de parcoursmeester dit mooie stukje bos achterwege.
De langste lus loopt richting Werken en Vladslo, vooral langs zeer rustige, landelijke wegen.

In de volgelopen zaal was het na iedere lus zoeken om een zitplekje te bemachtigen. Met een opkomst van meer dan 800 wandelaars mochten de Motestappers tevreden terugblikken op een geslaagde Vriestocht. Er werd nog nagekeuveld met een lekkere Oostendse Tripel Keyte, of een heerlijk stukje taart.
We spreken terug af met de Motestappers uit Koekelare op vrijdag 1 maart. Dan organiseren zij de Rondom de Lavandee vanuit de thuisbasis Koekelare.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton