Verrassend Hooglede

Zaal Geitenhove, aan de kerk van Sint-Jozef/De Geite, is de uitvalsbasis voor de Nieuwjaars-wandeling van de Warden Oom Stappers Hooglede. De startzaal was afgeladen vol en het was zoeken om een plaatsje te bemachtigen. Aan de inschrijvingstafel stond een lange file, evenals aan de verkoop van bonnetjes. De nieuwe controlekaarten moeten niet meer ingevuld en gepost worden, dus er kan vlug vertrokken worden uit de warme zaal.

Hooglede zou ontstaan zijn rond 899. In 1794 werd in Hooglede een veldslag tussen de Fransen en de Oostenrijkers uitgevochten. De gemeente telt twee deelgemeenten. Naast Hooglede-centrum ligt ten oosten hiervan Gits. In Hooglede zelf liggen nog twee kleine gehuchten en parochies, namelijk Sleihage en De Geite, waar de wandeling start. Een mooie, rustige wandeling langs vele trage wegen. Op de rustige asfaltbaantjes kunnen we het aantal wagens op de vingers van één hand tellen, zo stil was het.

In deze landelijke gemeente, waar vooral aan tuinbouw gedaan wordt, zijn er nog veel veldwegels die kunnen bewandeld worden. Een stukje bos komt er ook nog bij kijken.
In de rustpost in Sleihage was het, door het grote aantal wandelaars, ook drummen om een plaatsje en een drank te bemachtigen. De medewerkers hadden de handen vol, maar er werd met een glimlach en een vriendelijk woord bediend.

Verslag: Josiane Questroy
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Josiane Questroy)