Slecht weer in mooi Vijlen

Alhoewel het deze morgen erg grijs en miezerig weer was willen we onze jaarlijkse wandeltocht in Vijlen niet missen. Vijlen is een klein kerkdorpje in het zuiden van Nederlands Limburg, behorend bij de meer gekende stad Vaals aan het drielandenpunt. Vijlen is vooral geliefd bij wandelaars omwille van het bergachtige karakter met de zeer mooie panorama’s en vergezichten. Het wordt dan ook het Bergdorpje van Nederland genoemd omdat het ook het hoogste kerkdorpje is van Nederland (200m boven Rotterdams pijl).

De wandeltocht vertrekt in het centrum in het jeugdgebouw Jong Nederland aan de Hopschet, waar de helpers van de club Jo-Ne Vijlen al druk in de weer zijn. De naam Jo-Ne betekent ook Jong Nederland. Niettegenstaande de aanhoudende motregen kiezen we toch voor de 15 km en stappen vol goede moed het mooi uitgepijlde parcours op. Na enkele dorpsstraatjes komen we in een agrarisch gebied met velden en weiden en genieten van reeds mooie uitzichten die weliswaar een beetje overschaduwd worden door het grijze weer.

We bereiken het dorpje Lemiers waar we voor de eerste maal een rustpost  bereiken. Daarna stappen we weer door hoofdzakelijk open glooiend landschap, waar we af en toe toch een serieuze beklimming moeten overwinnen. De panorama’s langs het wandeltraject zijn grandioos en in de dalen horen we de beekjes rustig kabbelen. We bereiken Vaals, een zeer mooi pittoresk stadje met smalle straatjes en mooi gekleurde huizen.

Hier wordt ons een tweede rustpost aangeboden. Vanaf hier gaat de tocht richting grens Nederland-Duitsland. We volgen een hele poos de Senserbach, in ’t Nederlands de Selzerbeek,  een beekje dat de grens vormt tussen beide landen, maar ons pad loopt over Duits grondgebied. Zo bereiken we terug Lemiers waar we nog eens even kunnen pauzeren op de eerste rustpost. Op de terugweg passeren we nog enkele mooie beekjes zoals de Hermansbeek en de Harlesserbeek.

Voldaan van deze prachtige wandeling op zo’n uitgeregende dag danken we het bestuur en medewerkers van club Jo-Ne Vijlen voor hun inspanningen om deze tocht mogelijk te maken.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise