Beverhoutsveld centraal tijdens Nieuwjaarstocht in Oedelem.

In Oedelem, deelgemeente van Beernem zijn er niet echt veel bezienswaardigheden maar de troef is er het landschap. Qua oppervlakte is de deelgemeente zelfs een heel stuk groter dan de hoofdgemeente Beernem. Vanuit zaal De Notelaar, gelegen langs de Knesselarestraat stond Wandelclub Beernem vandaag hier garant voor hun Nieuwjaarstocht. Net geen 1700 wandelaars zouden vandaag aanschuiven aan de inschrijvingstafel, een mooi succes voor de inrichters. Het lukte mij toch om enkele groepsfoto’s te nemen van de talrijke medewerkers. Ik bond mijn schoenveters vast om op stap te gaan voor 15 km langs de vele dreven die Oedelem rijk is.

Ik miste vandaag hier wel de zon want die zou in het weidse landschap met zijn vele hoge populieren voor een mooi kleurenspel kunnen zorgen. Helaas, het bleef de ganse dag somber en grijs.
Oedelem staat garant voor weiden en akkers. Het Beverhoutsveld is een beschermd landbouw- en natuurgebied met talrijke dreven en paden die uitnodigen tot onthaasten. Oedelemberg, een zachte glooiing van 23 meter, is uitzonderlijk voor dit vlakke landschap.

De wandelaars treffen er op vandaag de typische landwegen met populierenrijen die het gebied doorkruisen aan. Aan de rand van dit gebied vinden we onder meer de Beverhoutsveldkapel en het Blauw Kasteel terug. Ik volg meermaals de Beverhoutsveld wandelroute. Deze wandelroute verkent het historische Beverhoutsveld, ooit het strijdtoneel voor een bloedige broedersstrijd, de zogenaamde  Artevelde tegen Lodewijk II van Male, graaf van Vlaanderen. De naam Beverhoutsveld wordt op vandaag nog steeds gebruikt. Beverhout duidt op de ratelpopulier die algemeen in deze streek voorkwam.

Ik zou tweemaal pauzeren in rustpost Meire, een kleine hangar langs de Praetbaliestraat, waar het telkenmale zoeken was naar een vrij plaatsje. Het bordje Oedelem kondigde het einde aan van een zeer verzorgde en aangename wandeling doorheen een heerlijk stuk natuur om en rond Oedelem. Dankzij de vele medewerkers en een mooi uitgestippeld parcours was dit een wandeling waarvan men echt kon genieten.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton