Wandelen in Ryspoepkesgemeente Sint-Eloois-Winkel

Nieuwjaarstocht in Rijstpoepkesgemeente Sint-Eloois-Winkel

De Winkelse Stappers hadden noodgedwongen voor een andere startplaats moeten kiezen, de Meerhoek. Ik hield al mijn adem in want over het algemeen is de zaal wat klein bij een grote opkomst. Dat blijkt ook het geval te zijn want bij mijn aankomst zit het zaaltje al propvol, het wordt aanschuiven.

Sint-Eloois-Winkel is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het is een deelgemeente van Ledegem, maar wordt van het centrum van die gemeente gescheiden door de snelweg A17. Sint-Eloois-Winkel telt circa 3800 inwoners, slechts enkele honderden minder dan Ledegem-centrum. (Bron: Wikipedia). De bijnaam Rijstpoepkesgemeente komt van het beeldje bij de kerk. Vóór 1914 werkten in Gullegem zwingelaars bij wie gekookte rijst geregeld gegeten werd. Eentje maakte een kwalijke val waarbij rijst aan zijn poep kleefde, vandaar de naam Ryspoepe.

                                        DSC00770.jpg

Wij kiezen voor een rustig wandeltochtje van 13 km. Het gaat de velden in richting Gullegem, om dan terug te keren via een stukje bos richting Sint-Eloois-Winkel  waar we de rustpost hebben. Een zitplaats innemen was uitgesloten, de zaal was veel te klein om de vele wandelaars op te vangen. De terugtocht van een goeie 7.3 km ging terug via de fruitboomgaarden van ‘t Beurtegoed en via smalle paadjes terug naar De Meerhoek. De oude hoeve Beurtehof bestond al in 1244, zij werd in 1856 eigendom van de familie D’Hondt. De hoeve is nog gedeeltelijk omwald.

Het  was redelijk wandelweer en met veel bekende gezichten, die elkaar het allerbeste toewensten voor het nieuwe jaar. De organiserende club kon ook heel tevreden zijn met het deelnemersaantal.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)