Start van nieuw wandelseizoen bij Aviflorastappers

Precies één week na Nieuwjaar, vatte een nieuw seizoen Aviflorawandeltochten aan. Deze maandelijkse organisaties van de succesrijke wandelclub uit de Birgandsgemeente Ingelmunster blijven scoren bij de wandelaars. Ditmaal zouden opnieuw 1458 stappers op ontdekking trekken in en rond de berengemeente Meulebeke.
We zitten volop in de nieuwjaarsperiode. De eerste Aviflorawandeltocht van het jaar ging uiteraard gepaard met vele nieuwsjaarswensen, en daar horen vaak kussen bij. Ik neem die er graag bij…..

1
Voorzitter Gabriël Gevaert roept maar al te graag zijn manschappen bijeen zodat ik een groepsfoto kan nemen. Enkel Andy Herreman, de gekende worstenbakker, ontbreekt op de groepsfoto. Hij was immers buiten alles aan het klaarzetten om te starten met het bakken van saucissen alsof ze voor hemzelf zijn, zoals ene Donald Muylle zou zeggen…..
Vandaag zou het, in tegenstelling tot de rest van het land, in het westen droog blijven. Toch hadden we af te rekenen met een vrij strakke en frisse noordwestenwind, maar het zonnetje was van de partij, mij hoor je niet klagen.

Een eerste stukje natuur biedt zich aan wanneer we het speelbos Kapellebos en Kabouterbos aandoen. Langs de sportterreinen van Ter Borcht trek ik naar het centrum van Meulebeke. De kern van Meulebeke is gegroeid rond de markt van Meulebeke met de Sint-Amanduskerk. In het eigenlijke centrum komt vooral veel oude, aaneengesloten lintbebouwing voor, evenals restanten van het historische brouwerij-verleden binnen de gemeente.

In café de Middenstand mogen de wandelaars van de 18 km 2 maal pauzeren. Na de eerste pauze volgt er een plaatselijke lus. Op het marktplein staat het standbeeld Karel van Mander, een kunstwerk van de Meulebeekse kunstenaar Rik Vermeersch.

Er bevindt zich nog een standbeeld op het Marktplein dat werd gerealiseerd door Meulebeeks kunstenaar Frans Vercoutere. De bronzen beer verwijst naar de adellijke familie De Beer die vroeger op het kasteel Ter Borcht woonde. De beer is al jarenlang symbool van de berengemeente.
Er is nog een laatste rustpost voorzien in de karaokebar Bristol The Mixx. Neen, ik ben hier niet beginnen te zingen, maar het leek me wel een leuke, gezellige bar. Nog een goeie 3 km en de eerste Aviflorawandeltocht van 2019 zat er terug op.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier