Zwevezele

 Natte Nieuwjaarstocht Zwevezele

Ook de Godelievestappers Ruddervoorde pakten uit met een Nieuwjaarstocht met start in cultuurcentrum de Wissel te Zwevezele. Ik opteerde voor de 14 km in de hoop droog te blijven want de weersvooruitzichten waren niet zo goed. Het zou inderdaad niet droog houden. Toen het 2 km voor het einde goed doorregende heb ik mijn camera opgeborgen waarvoor mijn verontschuldigingen.

          

Zwevezele vormt samen met Wingene de fusiegemeente Wingene. Zwevezele telt ruim 5.000 inwoners. Het is een landelijke gemeente zonder veel bezienswaardigheden. In het dorpscentrum staat de Sint-Aldegondiskerk met achtkantige gotische vieringtoren. Tijdens de eerste lus ging het richting Egem en Koolskamp. De zendmast van Egem (Pittem) konden we zowat langs alle kanten bewonderen. Er valt dan ook niet naast de 305 meter hoge zendmast te kijken, de hoogste constructie in ons land. Hij zorgt voor de radio- en tv-uitzendingen van de VRT. Op 21 maart 2016 werd in Egem een nieuwe zender voor DAB+ in dienst gesteld. De stukjes onverhard lagen er erg modderig bij. De rustpost was gevestigd in ’t Zonneken te Koolskamp, deelgemeente van Ardooie.

          

Het tweede stuk van de tocht verliep voor een stuk langs rustige wegen in het landelijke Koolskamp. Het dorp telt zo’n 2300 inwoners. De Sint-Martinuskerk bezit een oud praalgraf uit 1431, het bevat de resten van Jacob van Lichtervelde. Op onze weg komen we voorbij de opvallende watertoren gelegen in de Steenstraat. De watertoren staat in voor de drinkwatervoorziening van de omliggende gemeenten. Hij heeft een capaciteit van 2,3 miljoen liter. Het is een van de grootste watertorens in Vlaanderen. Vóór de tweede rustpost begon het al te regenen, tijdens het laatste stuk van 2 km werd het alleen maar erger. De doorgang van het Kasteelpark zorgde nog voor een korte verpozing. Hiermee kwam een einde aan een rustige landelijke tocht. Dank aan de organiserende club en de vele medewerkers voor een feilloos verloop.

         

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere